Jak vytvořit instalační USB Archu nebo EndeavourOS na mobilu?
-
Potřebujete si vytvořit instalační USB disk s Archem nebo EndeavourOS? Je to jednoduché, ale co když po ruce nemám druhý počítač? Pak vám může dobře posloužit mobil nebo tablet s Androidem. Umí to totiž mobilní aplikace EtchDroid.
EtchDroid je výborná mobilní aplikace s jednoduchým uživatelským prostředím. Testoval jsem ji s Androidem 14, rychlejším USB-C flashdiskem a ISO souborem distribuce EndeavourOS. Nesetkal jsem se s žádným problémem a vše fungovalo bez sebemenšího problému. Fungují i starší USB flash disky USB-A skrze redukci. Pokud máte nějaký dongle do USB-C, můžete připojení flash disků nebo paměťových karet vyzkoušet. Nastat mohou problémy s napájením, ale já s vytvořením instalační paměťové karty neměl problém. Více jsem se o aplikaci rozepsal na svém webu.#### Jak instalační USB vytvořit?
Není třeba sepisovat dlouhý postup. Připravte si USB disk, stáhněte instalační ISO do interního úložiště mobilu či tabletu a pomocí pár tlačítek vytvořte bootovatelný disk. Je to jednoduché. Prosředí je sice v angličtině, ale zvládne to každý a již jsem vývojáři poskytl překlady do češtiny, takže brzy nejspíš dorazí aktualizace s překladem.#### Kde si mohu aplikaci stáhnout?
#### EtchDroid je zdarma, ale zvažte podporu
Berte na vědomí, že se jedná o open-source aplikaci. Vývojář na ní ve svém volném čase pracoval zdarma. Vlastně je možná jedná o jedinou mobilní aplikaci svého druhu, která funguje bez reklam, sledování uživatelů nebo nutnost provést root systému. Zvažte tedy dobrovolné podpoření nějakým tím drobáskem.