Grafický nástroj Krita na Archu
-
Dlouhé roky jsem používal Windows, ale občas si odskočil na různé linuxové distribuce. Jako hlavní systém jsem žádnou distribuci však používat nemohl, jelikož jsem neměl k dispozici nějaký kvalitní grafický editor. GIMP mi nesedí a na online editory jsem se obracet vážně nechtěl. Krita tu již byla, ale u většiny distribucí tento nástroj padal, měl problémy s klávesovými zkratkami a dalšími funkcemi. Na Archu ale funguje výborně.
Používám EndeavourOS běžící na Archu a Kritu využívám pro svou práci denně. V propagačních materiálech je kladen důraz na malování, což aplikace umí dobře, ale já hledal spíše různé edity pro náhledovky nebo fotek do článků. To vše plní Krita výborně a jedná se o skvělou alternativu k Photoshopu nebo Affinity.
Krita pod Archem nepadá, je svižná a automatické aktualizace na rozdíl od Windows fungují zcela zdarma. Ono je vlastně úžasné, že celý tento nástroj je open-source projekt a pracují na něm dobrovolníci ve volném čase. Je tedy celý zdarma a dokonce je jeho prostředí přeloženo do češtiny!Vlastně prostředí je na všech platformách naprosto stejné, takže jako doma budete v Kritě na Archu, případně Windowsu nebo Android tabletu na cestách. Podporovány jsou i různé doplňky a za sebe mohu Kritu jen doporučit. Konečně jsem díky ní mohl přejít z Windowsu na EndeavourOS.
- Ukázka uživatelského prostředí z Android tabletu
- Jak v aplikaci Krita odstranit bílé pozadí z obrázku?
Příkaz pro instalaci Krity:
yay -S krita
Příkaz pro případnou odinstalaci Krity:
yay -R krita
Berte na vědomí, že Krita je open-source projekt. Nespadá pod žádného technologického giganta a vývojáři na něm pracují zdarma. Je na místě zvážit nějakou malou finanční podporu . Ano, i pár desetikorun může pomoci vývojáře motivovat k vývoji dalších verzí.