Fórum Archlinux cz

Arch Linux => Instalace, poinstalační a bootovací problémy => Téma založeno: Jan Kovac 25. Březen 2019, 10:07:27 dopoledne

Název: pripojenie
Přispěvatel: Jan Kovac 25. Březen 2019, 10:07:27 dopoledne
Nainstaloval som sa Arch, ale pri instalasii som preskocil kablove pripojenie, lebo sa mi ho nedarilo rozchodit. Teraz som v textovm rezime, ale bez internetu, takze sa dalej nepohnem. Ked zadam wifi-menu, tak chce odo mna instalovat 'dialog', co sa mi bez webu nepodari.
Kablove pripojenie som skusal rozchodit pomocou systemctl start dhcpcd@enp6s0.service a systemctl enable dhcpcd@enp6s0.service ale bez uspechu.
Da sa to nejak dinstalovat do uz nainstalovaneho Archu, alebo musim opat zbehnut cely proces instalacie?
Název: Re:pripojenie
Přispěvatel: jejda 25. Březen 2019, 04:21:32 odpoledne
A máš na routeru funkční dhcp server? Předpokládám že jo, když se snažíš spouštět dhcpcd@enp6s0.service. Tak tu drátovou síť zkus nahodit ručně:

ip link set enp6s0 up
dhcpcd enp6s0

Jestli ti na routeru dhcp nefunguje, tak budeš muset nastavit v /etc/dhcpcd.conf statický záznam něco jako například:

interface enp6s0
static ip_address=192.168.1.10/24
static broadcast_address=192.168.1.255
static routers=192.168.1.1
static domain_name_servers=37.235.1.177

Možnosti že by v jádře chyběl ovladač pro ethernet, nebo že máš třeba vadný kabel nechme zatím stranou.