Fórum Archlinux cz

Arch Linux => Desktopová prostředí a správci oken => Téma založeno: MadMax 23. Červenec 2018, 09:26:46 dopoledne

Název: i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: MadMax 23. Červenec 2018, 09:26:46 dopoledne
Zdar všetkým.

Všimol som si, že pri používaní i3blocks mám teplotu procesora približne o 6 stupňov vyššiu, ako pri použití i3status, alebo polybaru. Netušíte niekto prečo sa to deje?

Kód: [Vybrat]
# Global properties
#
# The top properties below are applied to every block, but can be overridden.
# Each block command defaults to the script name to avoid boilerplate.
command=/usr/lib/i3blocks/$BLOCK_NAME
separator_block_width=8
separator=false
color=#3C3C3C
markup=none
full_text=〉

[bandwidth]
label=
instance=enp2s0
interval=1
color=#83d0c9

[separator]

[mail]
command=echo -e " $(sh ~/.scripts/mail.sh)"; [[ -z "${BLOCK_BUTTON}" ]] || thunderbird &
interval=60
color=#2BC5D7

[separator]

[uptime]
command=uptime -p
interval=1
color=#FFDDA0

[separator]

[disk]
label=
command=/usr/lib/i3blocks/disk $HOME; [[ -z "${BLOCK_BUTTON}" ]] || thunar $HOME &
#instance=/mnt/data
interval=10
color=#FFFFFF

[separator]

[disk]
label=
command=/usr/lib/i3blocks/disk /; [[ -z "${BLOCK_BUTTON}" ]] || thunar / &
instance=/mnt
interval=10
color=#FF9D9D

[separator]

[memory]
label=
#command=free -m | awk 'NR==2{printf "%.1fG", $3/1024 }'
instance=mem;free
interval=5
color=#B7B7B7

[separator]

[iface]
label=
instance=enp2s0
interval=10
color=#45CDDD

[separator]

[load_average]
label=
interval=2
color=#AFA786

[separator]

[temperature]
#label=TEMP
label=
interval=1
command=/usr/lib/i3blocks/temperature
color=#FF7345

[separator]

[date]
command= date '+%d/%m/%Y'; [[ -z "${BLOCK_BUTTON}" ]] || gsimplecal &
label=
color=#80CEC9
interval=1

[separator]

[time]
label=
color=#FFFFFF
command=date '+%H:%M'
interval=1

[separator]

[volume]
label=
color=#57DBC2
instance=Master
#instance=PCM
interval=1
signal=1

[separator]
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 10:09:49 dopoledne
Skontroluj si, aký výstup sa používa pri jednotlivých baroch.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 10:39:52 dopoledne
Tak som sa na to kukla, keďže teplotu nepoužívam (a keď som požvala, tak vlastnú). Ale iba pre i3blocks a polybar. Moje domnienky na základe výstupov:

i3blocks: coretemp-isa-0000 a temp1_input (teplota sa mení)
polybar: acpitz-virtual-0 a temp1 (teplota sa nemení)

Používam najnovšie jadro. Nie LTS.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: MadMax 23. Červenec 2018, 10:53:36 dopoledne
Si rýchla, žiaľ ja zase neznalý problematiky. Neviem ako si pozriem výstupy pre jednotlivé bary. V oblasti PC fungujem ako onen holub v klietke, ktorému sypali zrno len keď otočil hlavou na ľavú stranu, čím získal dojem, že prívod čerstvého zrna ovláda otočením hlavy do ľava.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 11:03:50 dopoledne
Pozri sa a porovnaj teploty:
Kód: [Vybrat]
sensors -u
sensors

Správna teplota je táto: coretemp-isa-0000 a Package id 0
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: MadMax 23. Červenec 2018, 11:09:52 dopoledne
Ach, mala si na mysli či výstup teploty na bare je správny? Potom áno, to som kontroloval vždy s konkrétnym výstupom na bare.
Kód: [Vybrat]
watch sensors
Vždy to bolo identické s výstupom na bare. Akurát pri i3blocks sú teploty vyššie o pár stupňov oproti iným barom, ale identické s výstupom v konzole. Myslel som, či to nemôže byť spôsobené samotnými blokmi, pokiaľ sú nejak nevhodne zadané.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 11:15:35 dopoledne
Nie. Myslela som, ktorá časť z tých výstupov sa berie. Či sa neberie zlá. Pretože podľa mňa polybar berie zlú teplotu. Opakujem, používam posledné jadro, nie LTS. Pri LTS to môže byť iné.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: MadMax 23. Červenec 2018, 11:24:16 dopoledne
Aha, teda či sa berie package ID, alebo iba nejaké Core? No, to som zrovnával, a berie sa Package ID. Teplota na bare a package ID v konzole sú rovnaké. Len som ti to zle napísal. A používam najnovšie jadro. Btw, mne polybar ukazoval teplotu správne, vlastne všetky bary mi ju ukazujú správne, keď to porovnávam s výstupom package ID. Akurát pri použití i3blocks je teplota vyššia.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 11:45:57 dopoledne
Tak je to možno skriptom.Ale regulárne som to v polybar nastavila (lebo to poprvé nepoužívam, a podruhé používam väčšinou vlastné skripty alebo príkazy), a ukazuje to rovnako. Len sa odlišne obnovujú. A medzi tým sa tá teplota líši. Ale často je aj rovnaká. Takže podľa mňa problém nie je.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: MadMax 23. Červenec 2018, 12:08:19 odpoledne
Aj intervaly som bral do úvahy a mám nastavené myslím na 1 sekundu. Teplotu ukazuje rovnako. Nevadí, ešte stále je k dispozícii i3status, prípadne ten polybar. Ale ďakujem. :)
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 12:10:19 odpoledne
Podľa mňa v tom chyba nie je. Daj si aspoň dva a sleduj ako sa menia zároveň.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 12:14:39 odpoledne
Alebo si vytvor vlastný skript alebo zadaj vlastný príkaz. Takáto prkotina nie je dôvod niečo meniť. Ale je to tvoje rozhodnutie. :D
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 12:22:20 odpoledne
Chcem tým len povedať, že treba ohýbať i3blocks, nie aby on ohýbal mňa. Ak by si používal v i3blocks span, tak ti niektoré tie skripty nefungujú. Ale dá sa to obísť.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: MadMax 23. Červenec 2018, 01:06:04 odpoledne
Preboha! Script? Ja si ledva napíšem, čo kúpiť v potravinách. Inak, aby som uviedol na pravú mieru ten polybar, tak áno, ukazuje zlú teplotu, mala si pravdu, ale "watch sensors" ju ukazuje dobre. Pointa je, že pri i3blocks je priemerná teplota vyššia pri určitom zaťažení o pár stupňov. Vadí - nevadí, dávam zatiaľ spoľahlivý i3status. Bez tak mám sklon pri tých konfigurovateľných superbaroch robiť všetko strašne farebné.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 02:25:34 odpoledne
Podľa mňa všetky ukazujú dobre a riešiš zbytočnosť. Vyskúšala som ich všetky tri naraz. S tým istým intervalom.
Ono to ani nemá kde robiť rozdiel. Pozrela som sa na ten skript.
Ale vzhľadom k tomu, že ti vadí tá utkvelá predstava, používaj, čo chceš. Nemám v pláne ťa presviedčať o to, že všetky tri bary fungujú korektne.

Jediné, čo ma napadá je, že používaš iný path. Tu je príkaz na zistenie všetkých a poprípade použiť ten istý na kontrolu:
Kód: [Vybrat]
for i in /sys/class/hwmon/hwmon*/temp*_input; do echo "$(<$(dirname $i)/name): $(cat ${i%_*}_label 2>/dev/null || echo $(basename ${i%_*})) $(readlink -f $i)"; done
A tu je príkaz na teplotu:
Kód: [Vybrat]
sensors coretemp-isa-0000 | grep 'Package id' | awk '{print $4}' | head -n1
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: MadMax 23. Červenec 2018, 03:49:48 odpoledne
Nikde som netvrdil, že ten rozdiel spôsobuje práve i3blocks, v podstate iba to, že ak ho použijem, deje sa to. Utkvelé predstavy mám o ľuďoch, ale neustále ich odutkvievam.
Název: Re:i3blocks a vysoká teplota procesoru
Přispěvatel: lombardo1981 23. Červenec 2018, 04:00:55 odpoledne
Ak sa ťa moje tvrdé slová dotkli, ospravedlňujem sa.
Ak máš pocit, že je s i3blocks niečo zlé, tak existuje také niečo issue tracker. Toto fórum nie je to správne miesto. Ja som nič také nezaznamenala.
A ešte jedna vec. Množstvo a ich čas obnovenia...