Fórum Archlinux cz

Arch Linux => Instalace, poinstalační a bootovací problémy => Téma založeno: Josef Honzík 26. Červen 2018, 11:29:17 odpoledne

Název: Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 26. Červen 2018, 11:29:17 odpoledne
Při instalaci Archu ve Virtualboxu žádný problém, instaluji téměř poslepu. Když však instaluji naprosto stejným způsobem do svého hlavního systému, ztroskotám na instalaci Grub.
Před instalací mám zcela vyčištěný počítač, oddíly zformátované.
Disk dělím na 3 oddíly: /            /dev/sda1 16G   boot
                                   swap     /dev/sda2   3G
                                   /home    /dev/sda3   zbytek. 
Instaluji  grub-bios
grub-install  /dev/sda a nyní hlásí chybu. Výpis aspoň na 3 řádky - ten bohužel nemám, musel bych znovu zbytečně instalovat, což jsem zkoušel nechci se chlubit kolikrát.
Když jsem místo grub-bios instaloval jen grub, stejný výsledek. Nepomohlo ani přidání "--recheck",ani (zbytečná v mém případě) instalace os-prober, prostě nic. A stejným způsobem ve Virtualboxu žádný problém. Protože jsem na tom strávil tolik pokusů a tolik hledání, zkouším toto jako poslední možnost. Děkuji za každou pomoc.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 27. Červen 2018, 08:23:03 dopoledne
Bez tej chybovej hlášky to nejde.
Kód: [Vybrat]
grub-install --target=i386-pc /dev/sda
grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda

Jediná chybová hláška pri regulárnej inštalácii bola o partitionless disk.
Vo VB som zase nerozchodila grub. Musela som nainštalovať syslinux. Ale to už nejaký ten rôčik dozadu.

Troubleshooting
 (https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#Troubleshooting)GRUB/Tips and tricks (https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB/Tips_and_tricks)


Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Livan 27. Červen 2018, 11:34:40 dopoledne
Zdravím, či si na konci po
grub-install --target=i386-pc --recheck /dev/sda
nezabudol toto
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 27. Červen 2018, 04:19:13 odpoledne
Děkuji oběma za pomoc. Ale odpověď zase posílám z předchozí distribuce. Po zadání obou příkazů
Citace
grub-install --target=i386-pc /dev/sda
grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda
jsem dostal odpověď:
"grub install: error: failed to get canonical path of 'airootfs'. Přesto jsem pokračoval konfigurací.
Po konfiguraci:
"/usr/bin/grub-probe: error: failet to get canonical path of 'airootfs'. V instalaci jsem pokračoval dále, po závěrečném restartu jsem nenabootoval:

Verifying DMI Pool Data...
error: file ' /boot/grub/i386-pc/normal.mod ' not found.
Entering rescue mode....
grub rescue >
-----------------------------------------
Zde ovšem skončily moje znalosti. Ještě jsem znovu vložil instalační flešku, do chrootu jsem se už nedostal, tak jsem znovu instaloval grub tak jak to šlo (původně grub-bios) a znovu konfiguroval, ovšem se stejným výsledkem.
----------------------------------------
Prosím ještě o poslední pokus. U Archu jsem se poprvé setkal s tím, že se instalace chová jinak ve Virtualboxu a jinak v reálu. Proto musím po každém pokusu znovu nainstalovat předchozí distribuci, abych mohl odpovědět. A hlavně  nevidím  žádnou možnost. Na googlu jsem nic nenašel. Nemůže být chyba třeba v instalačním souboru (přes kontrolu shasum)? Děkuji za odpověď.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 27. Červen 2018, 05:01:06 odpoledne
Citace
grub install: error: failed to get canonical path of 'airootfs'
Pozrela som na na túto chybu. Odporúčajú vykonať chroot z LiveUSB a znovu nainštalovať grub.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 27. Červen 2018, 09:49:43 odpoledne
Děkuji za dosavadní pomoc a otázku končím.
Zároveň končím a to už definitivně po dosavadních zkušenostech s Archem. Vždyť co je to za distribuci, když při instalaci postupující přesně podle návodu musím řešit jenom chyby, na které nestačím, a jak vidím, musí studovat i zkušení uživatelé. Končím s hořkostí, ale zároveň s úlevou. Věnoval jsem tomu velké úsilí. Nijak se nestydím, na Virtuál nainstaluji Arch i s i3wm velmi snadno.  A i3 mohu používat stejně dobře i v jiných distribucích. Ale tato poslední záležitost s Grubem mě dorazila. Že se vývojáři nestydí!
Chtěl jsem čistou instalaci, ale když budu chtít za každou cenu Arch, mohu použít Antergos, Anarchy, Feliz, Revenge nebo konečně i uživatelsky nejoblíbenější Manjaro.
Ještě jednou děkuji za veškerou pomoc zvláště paní Lombardo.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 28. Červen 2018, 09:53:59 dopoledne
Je to problém, s ktorým som sa nestretla. Jediná chyba pri inštalácii grubu na regulárnom stroji bola hláška o partitionless disk pri dualboote s Windows. A vo VB, ale tam som sa s tým moc nezaoberala a nainštalovala rovno syslinux.
Ospravedlňujem sa za stručnú predchádzajúcu odpoveď. Mala som nejaké povinnosti. Ak si ochotný dať tomu ešte šancu, tak tu je obšírnejšia odpoveď. :D

Normálne treba dokončiť inštaláciu a chybovú hlášku ignorovať.
Po inštalácii reštartovať a vykonať chroot.

Chroot sa robí následovne. Najskôr sa pripojí /root na /mnt. Potom sa z /mnt vytvorí nový root pomocou arch-chroot a pripojí sa bash, nainštaluje sa grub pomocou pacman (nepovinný krok), nainštaluje sa grub na potrebné miesto a vytvorí sa nová konfigurácia grub. Viac informácií tu (https://wiki.archlinux.org/index.php/change_root).
Kód: [Vybrat]
sudo -i
mount /sda1 /mnt
arch-chroot /mnt /bin/bash
pacman -S grub
grub-install --target=i386-pc /dev/sda
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
exit


A teraz k časti, ak sa už nerozhodneš inštalovať čistý Arch Linux, tak ti odporúčam ArchLabs. Ide o Arch-based distribúciu. Keď som si kúpila nový utb, tak som sa ju rozhodla vyskúšať. Trochu s ťažkým srdcom, ale predsa. Takže teraz je moja bilancia takáto: 2x čistý Arch a 1x ArchLabs.
Základným prostredím je Openbox. Aj inštalačka ho používa. Inštalácia sa vykonáva cez grafický terminál, či ako to nazvať. Majú nakonfigurovaných viacero prostredí (i3-gasp, bspwm, Awesome, Openbox, xfce). No v i3 používajú polybar namiesto i3blocks.
Na stiahnutie (https://archlabslinux.com/get-archlabs-2/)
Video inštalácie na YT (https://www.youtube.com/watch?v=tXdNiNu7S4w)
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 28. Červen 2018, 01:10:36 odpoledne
Ano,
protože toto nejsou soukromé stránky, nemohu dostatečně vyjádřit svou vděčnost za tvojí pomoc. Po této tvé odpovědi budu zkoušet všechno až do (doufám) úspěšného výsledku.
Základní problém však je, že v tomto pro mě ojedinělém případě pracuje Virtualbox jinak než reálná instalace, takže po každém neúspěšném pokuse musím znovu instalovat původní distribuce abych mohl odpovědět. V ostatních případech si vše zkouším ve Virtuálu a snadno pak odpovím. Ale pouštím se do toho a dám vědět.
Jen jsem se chtěl zeptat než začnu, nepomohlo by vytvoření samostatného oddílu pro boot 512 MB jako u UEFI?
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 28. Červen 2018, 01:55:38 odpoledne
A nebolo by lepšie namiesto tej večnej reinštalácie distribúcie, pokúsiť sa vyhľadať chybu cez mobil?

Tej otázky. Netuším, ale skôr si myslím, že nie. Ale za pokus nič nedáš. To rozloženie som používala po prvej inštalácii Archu. Keď som reinštalovala, už som použila to moje staré rozloženie s troma partíciami. Žiaden rozdiel som nepocítila.

A ešte jedna vec. Vždy vytváraj (ak tak nerobíš), novú tabuľku oddielov. Niekedy nie je najvhodnejšie si veci uľahčovať.  ;D
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 28. Červen 2018, 02:33:12 odpoledne
Přes mobil to nejde, nebo to neumím. Mám totiž jen obyčejný mobil nokia. 776 464 523
Jdu zkusit instalaci podlé tvé poslední odpovědi, když se nepovede, přeinstaluji a dám vědět.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 28. Červen 2018, 05:48:26 odpoledne
Provedl jsem další pokus se stejným výsledkem. Po instalaci grubu tento výpis:
Citace
Grub-install: warning: Attempting to install grub to e disk with multiple partition labels.  This is not supported yet ...
Grub-install: warning: Embedding  is not possible. Grub can only be installed in this setup by using blocklists. However blocklistare unreliable and their use is discouraged....
grub-install: error: wil not proceeded with blocklist.

Po konfiguraci následující:
Citace
Generating grub configuration file..
Found initrd image:/boot initranfs=linux.ing
Found fallback initrd imagr(s) in /boot:initramfs-linux-fallback.ing
done.

Prosím, jestli někdo zná další postup, který by vedl k výsledku a nebyl jen marným pokusem, rád uvítám.

V sobě chybu nehledám, na virtualbox nainstaluji bezpečně. Děkuji předem.
Opakovanou instalaci a konfiguraci grubu jsem udělal. Výpis stejný.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 28. Červen 2018, 06:19:46 odpoledne
Mohol by si skúsiť utilitku wipefs (http://manpages.courier-mta.org/htmlman8/wipefs.8.html). Slúži na vymazanie nadbytočných signatúr. Musí sa robiť z Live, pretože funguje iba na nepripojenom disku. Nabootuj LiveUSB s graficým rozhraním (to je najjednoduchšie), poprípade doinštaluje. Na Gentoo fóre (https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-8132182.html?sid=4785236823f18a0732f72f054880ac21#8132182) je o tom viac. Tu je z neho potrebný výpis:
Kód: [Vybrat]
wipefs /dev/sda
offset               type
----------------------------------------------------------------
0x200                gpt   [partition table]

0x8001               iso9660   [filesystem]
                     LABEL: Fedora-KDE-Live-26-1-5
                     UUID:  2017-07-05-22-12-15-00

Kód: [Vybrat]
wipefs -o 0x8001 /dev/sda
/dev/sda: 5 bytes were erased at offset 0x00008001 (iso9660): 43 44 30 30 31

Kód: [Vybrat]
wipefs /dev/sda
offset               type
----------------------------------------------------------------
0x200                gpt   [partition table]
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 28. Červen 2018, 08:21:59 odpoledne
Děkuji za dosavadní pomoc, ale dost bylo pokusů. Arch mě dokonale vyléčil. Už jsem měl kdysi čistou instalaci a nevzpomínám si na takovéto potíže. Za takovouto cenu nestojí žádný Linux. Děkuji, že díky tobě jsem se naučil i3, který jistě využiji. Vzhůru na Virtualbox a ArchLabs.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 29. Červen 2018, 01:27:35 odpoledne
Ak sa po čase rozhodneš nainštalovať ArchLabs, tak len jednu vec, ktorá sa na 100% bude odlišovať od čistého Archu. A tou sú kľúče. Konkrétne ich jeden vlastný. Ak sa vyskytne chybová hláška podobného razenia:
Kód: [Vybrat]
File /var/cache/pacman/pkg/balíček-0.0.0-0-x86_64.pkg.tar.xz is corrupted (invalid or corrupted package (PGP signature))
Do you want to delete it? [Y/n]

A bude potrebné vykonať niečo takéto:
Kód: [Vybrat]
sudo pacman-key --init
sudo pacman-key --populate archlinux archlabs
sudo pacman-key --refresh-keys
sudo pacman -Syyu

Tak to archlabs je tam dôležité.
Prvým príkazom sa inicializuje "kľúčenka".
Druhým príkazom sa vytvoria nastavenia pre jednotlivé podpisy v oboch balíčkoch.
Tretím príkazom sa aktualizujú podpisy v oboch balíčkoch.
Štvrtým príkazom sa najskôr vynúti aktualizácia repozitárov a následne sa systém aktualizuje.


Ak si nechceš "znepríjemňovať" život, tak archlabs repozitár je možné dostrániť. Vykoná sa to takto:
Tak veľa zdaru. :)
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 29. Červen 2018, 07:59:25 odpoledne
Znovu velmi děkuji za tuto úžasnou pomoc. Pustím se do toho, tyto rady jsou neocenitelné. Zatím se ale stále vzpamatovávám z nezdaru s Archem, který si nedokážu vysvětlit. Když to na Virtual
jde tak snadno. Nerad se vzdávám, k Archu se stejně ještě vrátím:

1. Zkusím počkat na červencové i srpnové vydání.
2. Přemýšlím o obnově disku nulami. Při 320 GB by to ale asi trvalo několik dnů.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 02. Červenec 2018, 11:08:08 odpoledne
1. Instaloval jsem nejprve Arch červencový, jen po Grub na Virtualbox - žádné problémy. Nachystal jsem si flešku na nejbližší další ostrý pokus.

2. Instalace ArchLabs měla následující průběh:
- Vydání 03-06-2018 - instalace celkem snadná, ale ani po několika pokusech jsem nerozběhal. Prostě nefungovala, ani nabídka Openbox ani jiné funkce.
- Vydání 01-05-2018 - nedokázal jsem se při svých schopnostech zbavit němčiny, pořád se mně pletla, hlavně při zadávání zvláštních znaků pomocí alt. Jinak funkční.
- Vydání      03-2018  - tu mám nainstalovanou. Instalace snadná, systém plně funkční, velmi se mi líbí. Ještě chci doladit konfiguraci podle tvých článků a pak  pokud nějak nevyřeším Grub u čistého Archu bych to rád nainstaloval. Běží velmi svižně na to že je ve Virtuaboxu.
------------------------------------------------------------
Tebou zmiňovaná chybová hláška se nevyskytla, přesto jsem v průběhu instalace příkazy ohledně klíčů preventivně použil.
Repozitář ArchLabs jsem zakomentoval. Jenom jsem neporozuměl, jak potom podle 5. bodu "Doinštaluješ potrebné veci z archlabs repozitára."
------------------------------------------------------------
Poprosil bych o následující rady:
1. Nějaký funkční odkaz na instalaci Yaourtu z Auru, běžným způsobem Pacmanem to nejde. Zkoušel jsem mnoho návodů na kompilaci a nezdařilo se.
2. Totéž u Pacauru.
3. Než se rozhodnu, jestli ArchLabs s Openboxem nebo i3wm, až obojí vyzkouším, kdybych chtěl instalovat i i3, měl bych Openbox odinstalovat nebo by to mohlo zůstat jako dvě volby?
Předem děkuji za odpovědi.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Livan 03. Červenec 2018, 09:28:29 dopoledne
Já jsem yaourt instaloval nedávno takto https://arch-linux.cz/jak-nainstalovat-yaourt-pro-instalaci-aur-balicku-v-arch-linuxu/ ale nejlíp, když si doinstaluješ jiný pomocník odtud https://arch-linux.cz/aur-pomocnici/.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 03. Červenec 2018, 10:49:45 dopoledne
Děkuji za odpověď, už přemýšlím nad jiným pomocníkem.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 03. Červenec 2018, 12:12:17 odpoledne
Citace
"Doinštaluješ potrebné veci z archlabs repozitára."
Myslela som tým odinštalované balíčky z ArchLabs repozitára, ktoré ale potrebuješ. Ako je napríklad ten polybar. Vo svojich repozitároch majú binárny balíček a ak ho používaš, potrebuješ ho doinštalovať z AUR.

Citace
Než se rozhodnu, jestli ArchLabs s Openboxem nebo i3wm, až obojí vyzkouším, kdybych chtěl instalovat i i3, měl bych Openbox odinstalovat nebo by to mohlo zůstat jako dvě volby?
To už je na tvojom rozhodnutí. Pokojne si môžeš nechať aj OpenBox ako zálohu. V systéme sa tie balíčky biť nebudú. Niektoré, ako je oblogout by sa mali dať použiť aj i3wm. Ale ak ho odinštaluješ, nič sa nestane.

Pomocníci. Práve som dopísala článok o YAY. Je to pomocník, ktorého používam na desktope. Rada by som ale ešte napísala o dvoch: pakku a pikaur. Najmä o pikaur. Ten mám na utb a používajú ho aj rodičia. Nie je taký pokročilý ako YAY, ale má jednu dokonalú "vlastnosť". Je ňou možnosť vytvorenie integrácie s tzv. posttranzakčným hákom na automatické čistenie balíčkov v cache.
Článok: https://arch-linux.cz/yay-yet-another-yogurt-pomocnik-z-aur/ (https://arch-linux.cz/yay-yet-another-yogurt-pomocnik-z-aur/)

A keď už som pri tom polybar, tak som o ňom napísala prvý diel. Iba základy. Konfigurácia príde na rad neskôr.
Článok: https://arch-linux.cz/i3wm-xiii-polybar-zaklady/ (https://arch-linux.cz/i3wm-xiii-polybar-zaklady/)
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 03. Červenec 2018, 02:55:29 odpoledne
Velmi děkuji, budu vše postupně studovat. Je to ale pole široširé, až se mně točí hlava.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 10. Červenec 2018, 04:44:01 odpoledne
Pokud mohu na tomto fóru položit otázku, i když mám Arch nainstalovaný jako ArchLabs, prosím o následující:

1.ArchLabs mám nainstalovaný a nakonfigurovaný s Openbox podle tohoto videa:
https://www.youtube.com/watch?v=eB8AfwkCAhY
Výsledek je krásný, podařila se mně všechna nastavení a šlape to jako hodinky.
2. K dokončení díla podle mého záměru mně chybí k této instalaci ještě i3wm.
Když jsem použil obvyklý postup, nainstaloval i3-wm, i3status, dmenu a zadal spuštění do .xinitrc,
-nenaběhla mně základní konfigurace i3 ani jakákoliv nabídka výběru mezi spuštěním Openbox nebo i3, abych mohl zvolit Mod
-přitom v konfiguračním souboru ~/.config/i3/config mám před i po instalaci Mod4, žádný bar,
v konfig. souboru ~/etc/i3/config po instalaci Mod neuveden, ale všude uváděn Mod1, bar je status.
Velmi pěkně prosím, jak z toho ven? Předem děkuji.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 10. Červenec 2018, 05:06:47 odpoledne
Pokud mohu na tomto fóru položit otázku, i když mám Arch nainstalovaný jako ArchLabs, prosím o následující:

1.ArchLabs mám nainstalovaný a nakonfigurovaný s Openbox podle tohoto videa:
https://www.youtube.com/watch?v=eB8AfwkCAhY (https://www.youtube.com/watch?v=eB8AfwkCAhY)
Výsledek je krásný, podařila se mně všechna nastavení a šlape to jako hodinky.
2. K dokončení díla podle mého záměru mně chybí k této instalaci ještě i3wm.
Když jsem použil obvyklý postup, nainstaloval i3-wm, i3status, dmenu a zadal spuštění do .xinitrc,
-nenaběhla mně základní konfigurace i3 ani jakákoliv nabídka výběru mezi spuštěním Openbox nebo i3, abych mohl zvolit Mod
-přitom v konfiguračním souboru ~/.config/i3/config mám před i po instalaci Mod4, žádný bar,
v konfig. souboru ~/etc/i3/config po instalaci Mod neuveden, ale všude uváděn Mod1, bar je status.
Velmi pěkně prosím, jak z toho ven? Předem děkuji.
Podľa mojich skúseností, tieto malé distribúcie postavené na Archu bývajú prakticky Archom, len s nadbytočným repozitárom. Čo sa týka distribúcie Manjaro, tam je už mnoho iných úprav či dodatočných programov a tak. Jedným z nich je napríklad mhwd.

K položenej prvej otázke. Ak riešenie bude v súlade s Archom (zistím si to aj poprípade na ich fóre), tak nemám problém. ArchLabs mám, tak si tie veci poprípade môžem skontrolovať. Môžmo by bolo dobré, aby sa k tomu vyjadril admin. Ak bude súhlasiť, mohla by sa založiť zvlášť sekcia pre tieto distribúcie založené na Archu. Na LM fóre takáto sekcia je. Kľudne by tam mohol spadnúť aj to Manjaro. Len ja ho nemám, tak tam sa do toho moc vŕtať nebudem. Azda iba po kontrole ich fóra. Antergos by tiež nebol problém, frčia na ňom rodičia. A podľa neho viem, že okrem tých kľúčov, je to riešenie rovnaké. Aspoň tých klasických mini problémov.

K druhej položenej otázke. Po inštalácii ArchLabs sa po reštarte obajví okno s dodatočnými nastaveniami... používaš VB, používaš nvidia, chceš iné prostredie, chceš to iné predvolené... Toto okno nebolo súčasťou inštalácie? Oni už majú svoju konfiguráciu pre i3 založenú na polybar. Toto (https://i0.wp.com/arch-linux.cz/wp-content/uploads/2018/07/polybar-archlabs-edited.jpg?ssl=1) je mierne upravený ich polybar.Ak sa dostaneš ku konfiguračným súborom, nie je problém ich upraviť podľa seba a i3 rekonfigurovať. Tu je séria článkov o polybar (https://arch-linux.cz/tag/polybar/), ktorú som napísala. Tak si to kukni.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 10. Červenec 2018, 08:27:38 odpoledne
Jen bych chtěl ještě dodat:
ArchLabs jsem instaloval z nouze, když jsem nikde na fóru ani na google nenašel vysvětlení, proč ve Virtualboxu lehce Grub nainstaluji, zatímco při běžné instalaci to nejde. O tom ostatně svědčí toto téma.
Ještě jsem hledal možnost ve vadném HD, neinstaloval jsem smartmontools a provedl kontrolu, výsledek: "SMART overall-health self-assessment test result: PASSED".
Na nastavení se podívám, instalaci ArchLabs provedu pečlivěji. Také jsem si všiml zajímavých výukových článků na ArcoLinux. Až budu bezpečně umět ArchLabs, dám ho na flešku, ale předtím zkusím ještě čistou instalaci Arch. Teprve kdyby selhala, nainstaluji ArchLabs.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 11. Červenec 2018, 01:00:15 odpoledne
A ten wipefs si skúšal?

Kód: [Vybrat]
SMART overall-health self-assessment test result: PASSEDTen disk je v poriadku. Keby dačo. :)

Citace
Také jsem si všiml zajímavých výukových článků na ArcoLinux.
ArcoLinux...
Človek ich tam upozorní, že najnovšia verzia WPS Office (keďže ho odporúčali) rozbíja fonty na i3blocks (a že polybar nie je ovplyvnený), tak sa ťa spýtajú... Prečo by to robil? Si si istá? No nie, nie som si istá. Iba sa mi prisnila nočná mora o tom, že som ho musela znižovať. :D
Alebo upozornenie, že ten skript, ktorý používajú, je moja idea.... Myslíš, že to brali vážne? :D
Alebo odporúčanie powerlevel9k ako náhradu za powerline... Uznávam, že pôvodne otázka znela inak (ako nainštalovať bežný powerline)... A vyblakol na mňa, že to nie je, to čo sa pýtal... pretože na to neklikol, tak nemal ani tucha, že točím jeho o powerline. Len s trochu širšími možnosťami. :D
A napríklad som si teraz schválne pozrela výukové video o jgmenu, že ako to tam majú. Používajú custom/script. Ale na toto je omnoho vhodnejšie custom/text. :D
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 11. Červenec 2018, 09:50:24 odpoledne
Děkuji za odpověď.
S mými schopnostmi si na Wipefs netroufám. Nainstaloval jsem sice balíček util-linux-2.32-rc1, jehož součástí by měl wipefs být, ale nevím jak ho z toho dostat a zároveň mám obavy, abych nepoškodil nějakým svým zásahem disk.
Po tvém posouzení se budu držet ArchLabs, aspoň jsem to tak vycítil, tvoje řeč je na mě příliš odborná.
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: lombardo1981 12. Červenec 2018, 09:17:56 dopoledne
wipefs je najlepšie robiť pred inštaláciou z LiveUSB. To je jedno akej distribúcie. Dôležité je prípadné pripojenie na internet, keby ho bolo potrebné doinštalovať. Pokiaľ je už nainštalovaný linux a všetko frčí bez problémov, je radšej do toho nevŕtať. Môže sa stať, že sa vymaže potrebná signatúra. Ale inak pred tou inštaláciou je to jedno. Ja osobne by som to asi skontrolovala. Možno je práve toto tá chyba. Človek nikdy nevie.

K tomu ArcoLinux. Je to len moje osobné sklamanie z ich prístupu. Čo som pochopila, tak pán vrchný používa XFCE a keďže majú aj i3 konfiguráciu, myslela som, že prípadného užívateľa i3 táto správa bude zaujímať. No namiesto toho som sa dočkala pochybností, ktoré pre mňa vyzneli ako narážka na moje pohlavie. Nejedenkrát som sa s tým stretla. Ale možno je to len moja bujná fantázia. No výsledkom je, že keď sa rodičom rozbije systém, tak im buď nainštalujem Antergos (ten majú) alebo ArchLabs. Pôvodne som u nich chcela vyskúšať ArcoLinux. Najmä na tatkov počítač. On tam potrebuje mať každú prdel. Nepoužíva to, ale potrebuje to. Matkin je v pohode. Ak by som lemra lemravá, tak jej tam dám aj čistý Arch. Jej stačí Firefox a mpv. Toť vsjó.
A navyše, ArchLabs sa mi páči. Ich dizajn je perfektný. Aj keď som ho na utb riadne pomenila (podľa môjho desktopu), ale používam kombináciu ich ikon a papirus. A Vďaka "nim" som sa prinútila konečne zapracovať ma moje tmavej téme. Trvalo mi to aj rok a pól. A používam ich info-skript. Ale trochu som ho upravila podľa farby užívateľa. Plameň pri normálnom je zelený, pri root je červený (taký aj bol). Je ľahší ako neofetch. Aj som si vytvorila vlastné Arch logo, ale nepáčilo sa mi. To ich je lepšie. :D

A takto nejako vyzerá tá téma, ktorú som tak neúnosne dlho robila: https://imgur.com/a/3OYspGX

Prajem krásny štvrtok. A potom piatok... a potom víkend. :)
Název: Re:Instalace Grub
Přispěvatel: Josef Honzík 12. Červenec 2018, 11:17:59 dopoledne
Já děkuji za celou dosavadní ochotnou pomoc. Přeji pokud možno krásný celý život.