Fórum Archlinux cz

Arch Linux => Instalace, poinstalační a bootovací problémy => Téma založeno: Josef Honzík 10. Červen 2017, 07:05:04 dopoledne

Název: Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 10. Červen 2017, 07:05:04 dopoledne
Dobrý den,
ve Virtualboxu jsem nainstaloval a používal Arch s různými desktopy mnohokrát a bez problému.Konečně jsem se tedy odhodlal k ostré instalaci a opakovaně jsem selhal na následujícím:
Ke  konci instalace před vyjmutím instalační flešky zadávám "nano /etc/pacman.conf" a odkomentuji 2 řádky multilib.
Po vyjmutí flešky a rebootu dám synchronizaci příkazem # pacman -Syyu a výsledek opakovaně k mému zděšení stejný. Několikařádkový výpis chyb a nemožnost použít pacman:
Citace
File exists if you are sure a package manager is not already running, you can remove /var/lib/pacman/db.lck

Jak to, že tato chyba při instalaci z .iso souboru ve Virtualboxu nenastane a při instalaci z USB flash disku ano? Děkuji předem za každou radu srozumitelnou začátečníkovi.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 10. Červen 2017, 08:57:52 dopoledne
Kód: [Vybrat]
File exists if you are sure a package manager is not already running, you can remove /var/lib/pacman/db.lck
Táto hláška hovorí, že súbor existuje. Ak si si istý, že nebeží žiadny iný správca súborov, môžeš odstrániť /var/lib/pacman/db.lck.

V prípade, že nie je spustený iný správca súborov, treba odstrániť ten súbor. V termináli zadáš príkaz:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 10. Červen 2017, 05:43:08 odpoledne
Citace
Ak si si istý, že nebeží žiadny iný správca súborov,
Citace
V prípade, že nie je spustený iný správca súborov

Velmi děkuji za radu. Ale jak poznám, že neběží jiný správce souborů? Já postupuji přesně podle návodu který poskytl Fedoryno:
https://www.youtube.com/watch?v=q-Ojrq4x83c
s pouhou odlišností, že neinstaluji Gnome, ale Xfce. V Xfce by to měl být Thunar. Ale k tomu jsem se při ostré instalaci nedostal. Nemohu pochopit, že při stejné instalaci, otrocky opsané z uvedeného videa nevnikly ve Virtualboxu žádné problémy, ale při instalaci do systému se to zasekne jak jsem uvedl v otázce. Prosím, nebyla by nějaká možnost jak se o jiném běžícím správci souborů přesvědčit? Já už to tolikrát instaloval a vždy se zklamaně vrátil du Xubuntu a tam hledal nějakou odpověď!  Děkuji předem.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 10. Červen 2017, 06:28:40 odpoledne
Nehľadaj za tým nič. Žiadnu konšpiráciu či niečo podobné. Jednoducho sa to niekedy stáva.

Ak si nesputil napríklad Pamac, Octopi, alebo v inom terminálovom okne niečo neinštaluješ, či ako v mojom prípade, nemáš vytvorený update-script, tak chvíľu počkaj. Aj mne sa to niekedy stáva, keď som príliš rýchla a hneď po spustení systému idem aktualizovať. Ono to chvíľu trvá, kým sa ten súbor sám odstráni. No niekedy k tomu nedôjde.

Najskôr odstráň ten súbor:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
A následne pokračuj v aktualizácii:
Kód: [Vybrat]
sudo pacman -Syyu
Ak chceš na inštaláciu používať terminál, odporúčam ti vytvoriť si zopár aliasov. Urýchľuje to prácu. :)
Toto sú moje v .bashrc, ktorý sa nachádza v domovskom priečinku. Ide o skrytý súbor. Pacaur je bezpečnejšia náhrada za yaourt. Písala som o ňom aj článok (http://arch-linux.cz/pacaur-pomocnik-z-aur/):
Kód: [Vybrat]
alias ls='ls --color=auto'
alias grep='grep --color=auto'
alias pacaur='pacaur --noconfirm --noedit'
alias q='exit'
alias s='sudo pacman -S'
alias r='sudo pacman -R'
alias ss='pacman -Ss'
alias syu='sudo pacman -Syu'
alias syyu='sudo pacman -Syyu'
alias sc='sudo pacman -Sc'
alias scc='sudo pacman -Scc'
alias ro='sudo pacman -Rns $(pacman -Qtdq)'
alias pr='paccache -r'
alias ps='pacaur -s'
alias pa='pacaur -y'
alias pu='pacaur -u'
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 10. Červen 2017, 08:44:40 odpoledne
Jsem velmi vděčný za pomoc. Zítra jsem celý den pryč, hned jak to bude možné spustím novou instalaci a výsledek oznámím.
Přesto, že Arch umím nainstalovat už skoro po paměti, alias začnu využívat, zvláště na často opakované příkazy instalace a synchronizace. Díky.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 10. Červen 2017, 08:49:24 odpoledne
Akú novú inštaláciu? Chceš Arch inštalovať nanovo? To nie je potrebné. Ak je už nainštalovaný. Stačí v termináli zadať ten príkaz.

Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 11. Červen 2017, 08:44:20 odpoledne
Ano, dá se říci, že Arch byl nainstalovaný, já však nemohl odhalit problém, k tomu jsem potřeboval internet. Proto jsem Arch zboural a vrátil se ke Xubuntu, odkud také píšu tyto zprávy. Tento postup jsem víckrát zopakoval, proto mohu říci, že teď Arch dokážu nainstalovat dosti rychle (do konečné fáze ale jen ve Virtualboxu). Možná že to šlo jinak, ale protože mně nešel pacman a nejsem zkušený, na jiný způsob jsem nepřišel.

Při nejbližší příležitosti znovu Arch nainstaluji, samozřejmě skončím se stejným problémem a doufám, že vymazání souboru příkazem                          sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
mě pomůže posunout se dopředu. Proč ale v této odpovědi píšeš zadat do terminálu jiný příkaz, a to
/var/lib/pacman/db.lck ?

Uvedený soubor jsem se už dříve snažil odstranit příkazem  "sudo pacman -Rs /var/lib/pacman/db.lck" ale bezvýsledně, asi proto, že pacman nešel. Nemohl jsem ani nic nainstalovat (hlavně Firefox) abych mohl pátrat. Proto jsem se vrátil ke Xubuntu.
 Doufám, že tebou navržený postup pomůže, další přeinstalaci bych už snad neunesl a skončil bych (nerad). Proto promiň tyto delší přípravy i moje zřejmě  diletanské postupy pramenící z nezkušenosti.Děkuji.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 11. Červen 2017, 10:10:14 odpoledne
Pretože som sa pomýlila.  ::)
Samozrejme to má byť:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
Kód: [Vybrat]
sudo pacman -Rs /var/lib/pacman/db.lckTýmto príkazom by sa to nikdy nedalo odstrániť. Pretože potrebuješ odstrániť súbor, nie balíček. A navyše si skombinoval odstránenie (R) s hľadaním (s).

Tak ti teda prajem veľa zdaru. :)
Ja som tiež dnes absolvovala úplnú reinštaláciu Archu. Myslím tým aj preformátovaný komplet disk. Našťastie ten, ktorý je v desktope, je ako odkladací. Je v ňom iba to, čo potrebujem. Všetko ostatné je na exterňákoch.
Ale už moje prostredie vyzerá tak ako prv. :D
To mi pripomenulo, že musím upraviť jeden článok... A že si chem konečne vytvoriť vlastné iso. :D
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 12. Červen 2017, 07:23:06 dopoledne
Poznámka: Tuto odpověď píšu ze znovu nainstalovaného věrného Xubuntu po opětovném selhání instalace Archu.

Přes zadání doporučeného příkazu jsem došel opět ke stejnému konci. Popíšu podrobněji. Po zadání příkazu, restartu a volbě
# pacman -Syyu
vybíhá nekonečný výpis zřejmě všech myslitelných zrcadel:
Citace
error: failed retrieving file 'core.db' from ............: Could not resolve host:.................
Když znuvu zadám příkaz
# pacman -Syu
vybíhá jiný výpis: " error.failed to update core (extra,comunity atd.) (unable to lock database)"
a na konci
Citace
error: could not lock database: File exist if you're sure a package manageris not allready running, you remove /var/lib/pacman/db.lck
(Při zadávání otázky jsem neuvede úvodní část). Takže znovu konec a návrat do Xubuntu.
- že příkaz " sudo rm /var/lib/pacman /db.lck proběhl je zřejmé - při jeho opakovaném zadání je odpověď "No such file or directory"
- nemůže být souvislost v tom, že v /etc/pacman.conf pod (multilib) nemám obvyklé core, extra? - doplnil jsem -nepomohlo.
- na konci /etc/pacman/conf je
#[custom]
#[SigLevel] = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs
zakomentované - zkoušel jsem odkomentovat -  bezvýsledně
- nemůže být chyba ve flešce, když z .Iso souboru do Virtualboxu vše proběhlo opakovaně bez problému? Iso soubor byl kontrolovaný sha1sum.
Děkuji předem za další pomoc.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 12. Červen 2017, 01:53:46 odpoledne
Podľa toho, čo si teraz napísal, tak hlavnou príčinou je táto chybová hláška
Kód: [Vybrat]
error: failed retrieving file 'core.db' from ............: Could not resolve host:.................
Z nej potom vyplýva tá druhá:
Kód: [Vybrat]
error: could not lock database: File exist if you're sure a package manageris not allready running, you remove /var/lib/pacman/db.lck
Keďže nedošlo ku vykonaniu príkazu a najmä jeho ukončeniu, súbor sa samozrejme neodstránil.
Nižšie si spomínal, že ti nejde internet. Úplne alebo len pacman?
Máš povolené ipv6? Ak áno, v minulosti sa vyskytla chyba, vďaka ktorej pacman nefungoval. Ale iba pacman.

Skús si na skúšku nainštalovať Antergos (https://antergos.com/). Či ti tam bude fungovať internet. Na zistenie, kde je vlastne chyba. Ak teda nefunguje internet v globále. Je to arch-based distro veľmi blízke ku vanilla-arch. Využíva jeho repozitáre, plus spravuje jeden menší vlastný repozitár. Inštalácia je veľmi jednoduchá. Obaja fotrovci na ňom frčia. Keďže je konfigurácia prakticky nulová. Len jeden balíček som musela odinštalovať, pretože nešlo tlačiť z pdf súborov.

Čo sa týka tej úpravy, ktorú si vykonal, na priebeh neá vplyv. Ale nabudúce ju nerob. Ide o vzorovú ukážku pridania nového repozitára:
Kód: [Vybrat]
#[custom]
#[SigLevel] = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs

Kód: [Vybrat]
"No such file or directory"Áno, znamená, že príkaz prebehol v poriadku a že sa súbor na danom mieste nenachádza.

Repozitár multilib nemá žiadne core, ani extra. Ide o ďalší (ako v prípade core či extra) oficiálny repozitár. On iba umožňuje inštaláciu a následné spúšťanie 32-bitových programov na 64-bitovom stroji. Nič viac. Ide hlavne iba o poistku pre prípad, že by program nemal 64-bitovú architektúru, iba 32-bit. Ak by tento repozitár nebol povolený, taký program sa nedá nainštalovať. Inak za normálnych okolností žiadnu lib32 knižnicu nepotrebuješ.

Toto je môj pacman.conf (samozrejme skrátený):
Kód: [Vybrat]
# Misc options
Color
CheckSpace

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Ako vidíš, nemám ani archlinuxfr. Prakticky (pre mňa) nepotrebný repozitár.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 12. Červen 2017, 09:01:58 odpoledne
Děkuji za veškerou pomoc, Arch už mám nainstalovaný a tuto odpověď píšu z něho. Radost mi poněkud kazí, že nevím úplně přesně, jak ka tomu došlo.

1. Nejprve jsem vyčistil flešku a znovu zavedl .Iso soubor. Spustil jsem novou instalaci.
2. Myslím, že kritický bod byl, když po odkomentování multilibu jsem dal "pacman -Syyu" ještě při vložené flešce, teprve potom restart a vyjmutí flešky.
3. Potom znovu synchronizaci. Vymazání souboru "/var/lib/pacman/db.lck" jsem použil, potom už nebyly žádné problémy. Tím je tedy Arch nainstalovaný, i když  s neuvěřitelným úsilím, které mně překvapilo, protože do Virtualboxu jsem ho instaloval mnohokrát když jsem zkoušel různé desktopy a nebyl žádný problém. Abych na to přišel, později ho zkusím přeinstalovat znovu
---------------------------------------------------
Ještě bych moc prosil o pomoc s poslední věcí:
1. Mám 2 fyzické disky. První 80 G, na který nic neinstaluji a používám ho jen na zálohy. Druhý 320G, který mám klasicky rozdělený na 3 oddíly a který používám jako instalační.
Problém mám s tím 80G diskem, který jsem měl vždycky na ploše a podle potřeby ho připojoval a odpojoval (asi jako flešku). Nyní nevím, jak toho docílit, abych ho dostal na plochu,nemohu ho najít, asi nějaký mount, nevím ale k čemu. Je zformátovaný ext4, bez příznaků boot, nerozdělený na oddíly, nebyl důvod. Ještě jednou děkuji.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 13. Červen 2017, 01:57:52 odpoledne
Aspoň jedna dobrá správa na dnes.  ;D

Aké prostredie používaš? Možno je potrebné zobrazenie pripojených diskov povoliť niekde v nastaveniach.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 13. Červen 2017, 02:32:19 odpoledne
Používám Xfce4.
Přemýšlím, zda pokračovat, zdá se mi, že jsem přecenil své schopnosti. Stále na něco narážím, na zdánlivé maličkost. Např. kromě dříve zmíněného disku mně to nenačte žádnou flešku. Zkoušel jsem Nastavení - vyměnitelné jednotky a media - připojit vyměnitelná media po vložení a nepomohlo.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 13. Červen 2017, 03:10:01 odpoledne
Keďže používaš Xfce a predpokladám, že aj thunar, ktorý s ním prichádza, najskôr sa skús presvedčiť, či máš všetky potrebné (i voliteľné) závislosti pre thunar:
thunar-archive-plugin, ktorý je potrebný na prácu s archívmi (je súčasťou xfce4-goodies)
thunar-media-tags-plugin, ktorý je potrebný zobrazenie informácií multimediálnych súboroch a ktorý obsahuje hromadné premenovanie (je súčasťou xfce4-goodies)
thunar-volman je potrebný na automatické otvorenie okna pripojených diskov
ffmpegthumbnailer je potrebný na zobrazenie náhľadov
raw-thumbnailer je potrebný na zobrazenie náhľadov pre obrázky vo formáte RAW
libgsf je potrebný pre odf náhľady

Viac informácií o thunar-volman na ArchWiki (https://wiki.archlinux.org/index.php/thunar#Thunar_Volume_Manager).

V pripojenom odkaze sa aj píše (Xfce už strašne dlho nepoužívam):
Citace
Tip: To let Thunar handle automatic mounting, one must launch thunar in daemon mode. #Starting in daemon mode (https://wiki.archlinux.org/index.php/thunar#Starting_in_daemon_mode)
Tip: Aby thunar zvládol automatické pripojenie, je potrebné thunar spustiť v daemon režime. #Spustenie v daemon režime (https://wiki.archlinux.org/index.php/thunar#Starting_in_daemon_mode)

V ďalšom pripojenom odkaze sa píše:
Citace
Make sure the command thunar --daemon is autostarted on login. See Xfce and Autostarting (https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce#Startup_applications) for more details.
Uistite sa, že príkaz thunar --daemon je automaticky spúšťaných programoch. Viac informácií v Xfce a Automatická spúšťanie (https://wiki.archlinux.org/index.php/Xfce#Startup_applications).

V ďalšom pripojenom odkaze sa píše (preklad jednotlivých sekcií v nastaveniach je samozrejme orientačný):
Citace
To launch custom applications when Xfce starts up, click the Applications Menu > Settings > Settings Manager and then choose the Session and Startup option and click the tab Application Autostart. You will see a list of programs that get launched on startup. To add an entry, click the Add button and fill out the form, specifying the path to an executable you want to run.
Alternatively, add the commands you wish to run (including setting environment variables) to xinitrc (https://wiki.archlinux.org/index.php/Xinitrc) (or xprofile (https://wiki.archlinux.org/index.php/Xprofile) when a display manager (https://wiki.archlinux.org/index.php/Display_manager) is being used).
Na automatické spustenie pri štarte vlastných aplikácií, kliknite na Menu > Nastavenia > Správca nastavení > Sedenie > Spustenie > Automatické spustenie > Pridať > thunar --daemon.
Prípadne sa spúšťaný príkaz dá pridať do xinitrc (https://wiki.archlinux.org/index.php/Xinitrc) (alebo v prípade použitia prihlasovacieho manažéra xprofile (https://wiki.archlinux.org/index.php/Xprofile)).
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 13. Červen 2017, 07:01:51 odpoledne
 Děkuji za odpověď a zároveň končím otázku. A s politováním i svoje asi půlroční snažení s Archem. Ukázal mi meze mojich schopností. Mám v životě už málo času, abych si stavěl auto, když to neumím a lépe to za mě udělají odborníci. Omlouvám se za Tvůj ztracený čas a ještě jednou děkuji. Chtěl jsem vysvětlení a omluvu osobně, ale nenašel jsem mail. H.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 14. Červen 2017, 05:08:11 odpoledne
Nič sa nedeje. Ospravedlňovať sa naozaj nemusíš. Na to sme tu, aby sme pomohli. I so zdanlivo jednoduchými otázkami.
Čo sa týka toho e-mailu, až vďaka tebe som si všimla, že mi ho nik nemohol poslať. Už som to zmenila. No stále sa mi dala poslať súkromná správa.
Pokiaľ si to s Archom úplne nevzdal, opäť ti odporúčam Antergos (https://antergos.com/). Inštalácia a základná konfigurácia je prakticky vyriešená. Ale môžu sa vyskytnúť nejaké dodatočné nastavenia. No potom sa správa ako Arch. Teoreticky nestabilne.
Veľa zdaru a zábavy s akýmkoľvek linuxom.  ;D
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Josef Honzík 14. Červen 2017, 08:47:05 odpoledne
Já jsem to nevzdal. Při poslední odpovědi jsem byl úplně KO. Nemohl jsem se dostat na disk, na kterém jsem měl zálohy (ty jsem při pokusech dostat se na disk nakonec ztratil). Naštěstí mám další zálohy na USB flash disk. Jenomže nainstalovaný Arch žádnou flešku nenačetl. Tak jsem byl úplně ztracený. Jak z toho ven?
1. Nainstaloval jsem zpátky Xubuntu jen v základním nastavení, abych se dostal na internet.
2. Vytvořil jsem novou spouštěcí flešku s ARCH-ANYWHERE, s kterým jsem experimentoval dříve (stejně i s Revenge i Felizem).
3. Po instalaci Arch-anywhere jsem nestačil hledět, jak předchozí problémy zmizely. Disk 80 G na ploše jako vyměnitelný svazek připojený k /run/media/josef/79a6f...................., do něho jsem nakopíroval zálohy z flešky, potom provedl některé snadné úpravy a vše běží jako po másle.
I když vím že to není ta pravá cesta pro ryzí Archmany, přesto jsem velmi spokojený.
Dále děkuji, že díky tobě jsem našel řadu tvých článků, do kterých se pustím.
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: lombardo1981 15. Červen 2017, 10:04:04 dopoledne
No super. :)
Uvidíš, budeš s Archom spokojný. Aj môj tatko je. A to som mu ho tak trochu nanútila. Pochvaľuje si, že je rýchlejší, svižnejší. Predtým mal LM. Aj 17 aj 18.

Čo sa týka toho pripojenia, tak ma napadlo, inštaloval si gvfs? Ten balíček je potrebný na pripojenie diskov. A potom thunar-volman zase na automatické otvorenie okna novopripojeného disku.
Ale vlastne už je to jedno. Arch frčí, tak ako má. :)

Ak ku PC pripájaš aj smartphone, doinštaluj si gvfs-mtp. Inak sa nedostaneš ku súborom. Efekt sa prejaví až po reštarte. Aspoň u mňa to tak bolo.

Arch-Anywhere je super. Skúšala som ho. A najmä vzhľad jeho inštalátora je podľa môjho gusta. :D
Chvíľu som uvažovala, že si tú hlavnú farbu ukradnem na moju tému, ale napokon sa ukázalo, že je dosť tmavá. Ale inak pekná. :)

Veľa zdaru.  ;D
Název: Re:Arch - selhání instalace
Přispěvatel: Livan 28. Říjen 2017, 11:37:33 dopoledne
Čo sa týka Arch-Anywhere ja s ním nemám až tak dobré skúsenosti. Za obdobie posledného roka som sa ho pokúsil použiť na troch rôznych počítačoch a na každom z nich, keď som inštaloval, sa za pozadí pri inštalácii objavovali chyby. Niekde to bola iba jedna, inde aj šesť. Na jednom počítači sa vôbec nedala inštalácia dokončiť, na druhom a treťom sa inštalácia dokončila ale objavovali sa zvláštne chyby s klávesnicou alebo iné veci. Dá sa povedať, že ani jedna inštalácia neprebehla bez problémov, pričom inštalačka bola preverená na chyby. Zrejme to záleží od konfigurácie počítača. Keďže nie som až taký skúsený užívateľ linuxu, tak som to nevedel odstrániť. Ku podivu sa mi ručná inštalácia Archu podarila lepšie, ak keď aj tu som musel nejaké veci doriešiť a nie všetko sa podarilo na prvý šup. Tým som chcel iba povedať, že Arch-Anywhere zvolia skôr začiatočníci a preto je nepríjemné, ak sa tam vyskytujú nejaké chyby.