Instalace, poinstalační a bootovací problémy | 26. Červen 2018, 11:29:17 odpoledne
Instalace Grub

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Instalace Grub
« kdy: 26. Červen 2018, 11:29:17 odpoledne »
Při instalaci Archu ve Virtualboxu žádný problém, instaluji téměř poslepu. Když však instaluji naprosto stejným způsobem do svého hlavního systému, ztroskotám na instalaci Grub.
Před instalací mám zcela vyčištěný počítač, oddíly zformátované.
Disk dělím na 3 oddíly: /            /dev/sda1 16G   boot
                                   swap     /dev/sda2   3G
                                   /home    /dev/sda3   zbytek. 
Instaluji  grub-bios
grub-install  /dev/sda a nyní hlásí chybu. Výpis aspoň na 3 řádky - ten bohužel nemám, musel bych znovu zbytečně instalovat, což jsem zkoušel nechci se chlubit kolikrát.
Když jsem místo grub-bios instaloval jen grub, stejný výsledek. Nepomohlo ani přidání "--recheck",ani (zbytečná v mém případě) instalace os-prober, prostě nic. A stejným způsobem ve Virtualboxu žádný problém. Protože jsem na tom strávil tolik pokusů a tolik hledání, zkouším toto jako poslední možnost. Děkuji za každou pomoc.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 112
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #1 kdy: 27. Červen 2018, 08:23:03 dopoledne »
Bez tej chybovej hlášky to nejde.
Kód: [Vybrat]
grub-install --target=i386-pc /dev/sda
grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda

Jediná chybová hláška pri regulárnej inštalácii bola o partitionless disk.
Vo VB som zase nerozchodila grub. Musela som nainštalovať syslinux. Ale to už nejaký ten rôčik dozadu.

Troubleshooting
GRUB/Tips and tricks


Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Livan

  • Mladší člen
  • **
  • 71
    Příspěvků
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #2 kdy: 27. Červen 2018, 11:34:40 dopoledne »
Zdravím, či si na konci po
grub-install --target=i386-pc --recheck /dev/sda
nezabudol toto
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
Arch Linux LXQT, Asus X200MA, 2GB RAM, Celeron N2815

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #3 kdy: 27. Červen 2018, 04:19:13 odpoledne »
Děkuji oběma za pomoc. Ale odpověď zase posílám z předchozí distribuce. Po zadání obou příkazů
Citace
grub-install --target=i386-pc /dev/sda
grub-install --recheck --target=i386-pc /dev/sda
jsem dostal odpověď:
"grub install: error: failed to get canonical path of 'airootfs'. Přesto jsem pokračoval konfigurací.
Po konfiguraci:
"/usr/bin/grub-probe: error: failet to get canonical path of 'airootfs'. V instalaci jsem pokračoval dále, po závěrečném restartu jsem nenabootoval:

Verifying DMI Pool Data...
error: file ' /boot/grub/i386-pc/normal.mod ' not found.
Entering rescue mode....
grub rescue >
-----------------------------------------
Zde ovšem skončily moje znalosti. Ještě jsem znovu vložil instalační flešku, do chrootu jsem se už nedostal, tak jsem znovu instaloval grub tak jak to šlo (původně grub-bios) a znovu konfiguroval, ovšem se stejným výsledkem.
----------------------------------------
Prosím ještě o poslední pokus. U Archu jsem se poprvé setkal s tím, že se instalace chová jinak ve Virtualboxu a jinak v reálu. Proto musím po každém pokusu znovu nainstalovat předchozí distribuci, abych mohl odpovědět. A hlavně  nevidím  žádnou možnost. Na googlu jsem nic nenašel. Nemůže být chyba třeba v instalačním souboru (přes kontrolu shasum)? Děkuji za odpověď.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 112
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #4 kdy: 27. Červen 2018, 05:01:06 odpoledne »
Citace
grub install: error: failed to get canonical path of 'airootfs'
Pozrela som na na túto chybu. Odporúčajú vykonať chroot z LiveUSB a znovu nainštalovať grub.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #5 kdy: 27. Červen 2018, 09:49:43 odpoledne »
Děkuji za dosavadní pomoc a otázku končím.
Zároveň končím a to už definitivně po dosavadních zkušenostech s Archem. Vždyť co je to za distribuci, když při instalaci postupující přesně podle návodu musím řešit jenom chyby, na které nestačím, a jak vidím, musí studovat i zkušení uživatelé. Končím s hořkostí, ale zároveň s úlevou. Věnoval jsem tomu velké úsilí. Nijak se nestydím, na Virtuál nainstaluji Arch i s i3wm velmi snadno.  A i3 mohu používat stejně dobře i v jiných distribucích. Ale tato poslední záležitost s Grubem mě dorazila. Že se vývojáři nestydí!
Chtěl jsem čistou instalaci, ale když budu chtít za každou cenu Arch, mohu použít Antergos, Anarchy, Feliz, Revenge nebo konečně i uživatelsky nejoblíbenější Manjaro.
Ještě jednou děkuji za veškerou pomoc zvláště paní Lombardo.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 112
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #6 kdy: 28. Červen 2018, 09:53:59 dopoledne »
Je to problém, s ktorým som sa nestretla. Jediná chyba pri inštalácii grubu na regulárnom stroji bola hláška o partitionless disk pri dualboote s Windows. A vo VB, ale tam som sa s tým moc nezaoberala a nainštalovala rovno syslinux.
Ospravedlňujem sa za stručnú predchádzajúcu odpoveď. Mala som nejaké povinnosti. Ak si ochotný dať tomu ešte šancu, tak tu je obšírnejšia odpoveď. :D

Normálne treba dokončiť inštaláciu a chybovú hlášku ignorovať.
Po inštalácii reštartovať a vykonať chroot.

Chroot sa robí následovne. Najskôr sa pripojí /root na /mnt. Potom sa z /mnt vytvorí nový root pomocou arch-chroot a pripojí sa bash, nainštaluje sa grub pomocou pacman (nepovinný krok), nainštaluje sa grub na potrebné miesto a vytvorí sa nová konfigurácia grub. Viac informácií tu.
Kód: [Vybrat]
sudo -i
mount /sda1 /mnt
arch-chroot /mnt /bin/bash
pacman -S grub
grub-install --target=i386-pc /dev/sda
grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg
exit


A teraz k časti, ak sa už nerozhodneš inštalovať čistý Arch Linux, tak ti odporúčam ArchLabs. Ide o Arch-based distribúciu. Keď som si kúpila nový utb, tak som sa ju rozhodla vyskúšať. Trochu s ťažkým srdcom, ale predsa. Takže teraz je moja bilancia takáto: 2x čistý Arch a 1x ArchLabs.
Základným prostredím je Openbox. Aj inštalačka ho používa. Inštalácia sa vykonáva cez grafický terminál, či ako to nazvať. Majú nakonfigurovaných viacero prostredí (i3-gasp, bspwm, Awesome, Openbox, xfce). No v i3 používajú polybar namiesto i3blocks.
Na stiahnutie
Video inštalácie na YT
« Poslední změna: 28. Červen 2018, 10:05:29 dopoledne od lombardo1981 »
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #7 kdy: 28. Červen 2018, 01:10:36 odpoledne »
Ano,
protože toto nejsou soukromé stránky, nemohu dostatečně vyjádřit svou vděčnost za tvojí pomoc. Po této tvé odpovědi budu zkoušet všechno až do (doufám) úspěšného výsledku.
Základní problém však je, že v tomto pro mě ojedinělém případě pracuje Virtualbox jinak než reálná instalace, takže po každém neúspěšném pokuse musím znovu instalovat původní distribuce abych mohl odpovědět. V ostatních případech si vše zkouším ve Virtuálu a snadno pak odpovím. Ale pouštím se do toho a dám vědět.
Jen jsem se chtěl zeptat než začnu, nepomohlo by vytvoření samostatného oddílu pro boot 512 MB jako u UEFI?
« Poslední změna: 28. Červen 2018, 01:21:00 odpoledne od Josef Honzík »

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 112
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #8 kdy: 28. Červen 2018, 01:55:38 odpoledne »
A nebolo by lepšie namiesto tej večnej reinštalácie distribúcie, pokúsiť sa vyhľadať chybu cez mobil?

Tej otázky. Netuším, ale skôr si myslím, že nie. Ale za pokus nič nedáš. To rozloženie som používala po prvej inštalácii Archu. Keď som reinštalovala, už som použila to moje staré rozloženie s troma partíciami. Žiaden rozdiel som nepocítila.

A ešte jedna vec. Vždy vytváraj (ak tak nerobíš), novú tabuľku oddielov. Niekedy nie je najvhodnejšie si veci uľahčovať.  ;D
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #9 kdy: 28. Červen 2018, 02:33:12 odpoledne »
Přes mobil to nejde, nebo to neumím. Mám totiž jen obyčejný mobil nokia. 776 464 523
Jdu zkusit instalaci podlé tvé poslední odpovědi, když se nepovede, přeinstaluji a dám vědět.

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #10 kdy: 28. Červen 2018, 05:48:26 odpoledne »
Provedl jsem další pokus se stejným výsledkem. Po instalaci grubu tento výpis:
Citace
Grub-install: warning: Attempting to install grub to e disk with multiple partition labels.  This is not supported yet ...
Grub-install: warning: Embedding  is not possible. Grub can only be installed in this setup by using blocklists. However blocklistare unreliable and their use is discouraged....
grub-install: error: wil not proceeded with blocklist.

Po konfiguraci následující:
Citace
Generating grub configuration file..
Found initrd image:/boot initranfs=linux.ing
Found fallback initrd imagr(s) in /boot:initramfs-linux-fallback.ing
done.

Prosím, jestli někdo zná další postup, který by vedl k výsledku a nebyl jen marným pokusem, rád uvítám.

V sobě chybu nehledám, na virtualbox nainstaluji bezpečně. Děkuji předem.
Opakovanou instalaci a konfiguraci grubu jsem udělal. Výpis stejný.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 112
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #11 kdy: 28. Červen 2018, 06:19:46 odpoledne »
Mohol by si skúsiť utilitku wipefs. Slúži na vymazanie nadbytočných signatúr. Musí sa robiť z Live, pretože funguje iba na nepripojenom disku. Nabootuj LiveUSB s graficým rozhraním (to je najjednoduchšie), poprípade doinštaluje. Na Gentoo fóre je o tom viac. Tu je z neho potrebný výpis:
Kód: [Vybrat]
wipefs /dev/sda
offset               type
----------------------------------------------------------------
0x200                gpt   [partition table]

0x8001               iso9660   [filesystem]
                     LABEL: Fedora-KDE-Live-26-1-5
                     UUID:  2017-07-05-22-12-15-00

Kód: [Vybrat]
wipefs -o 0x8001 /dev/sda
/dev/sda: 5 bytes were erased at offset 0x00008001 (iso9660): 43 44 30 30 31

Kód: [Vybrat]
wipefs /dev/sda
offset               type
----------------------------------------------------------------
0x200                gpt   [partition table]
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #12 kdy: 28. Červen 2018, 08:21:59 odpoledne »
Děkuji za dosavadní pomoc, ale dost bylo pokusů. Arch mě dokonale vyléčil. Už jsem měl kdysi čistou instalaci a nevzpomínám si na takovéto potíže. Za takovouto cenu nestojí žádný Linux. Děkuji, že díky tobě jsem se naučil i3, který jistě využiji. Vzhůru na Virtualbox a ArchLabs.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 112
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #13 kdy: 29. Červen 2018, 01:27:35 odpoledne »
Ak sa po čase rozhodneš nainštalovať ArchLabs, tak len jednu vec, ktorá sa na 100% bude odlišovať od čistého Archu. A tou sú kľúče. Konkrétne ich jeden vlastný. Ak sa vyskytne chybová hláška podobného razenia:
Kód: [Vybrat]
File /var/cache/pacman/pkg/balíček-0.0.0-0-x86_64.pkg.tar.xz is corrupted (invalid or corrupted package (PGP signature))
Do you want to delete it? [Y/n]

A bude potrebné vykonať niečo takéto:
Kód: [Vybrat]
sudo pacman-key --init
sudo pacman-key --populate archlinux archlabs
sudo pacman-key --refresh-keys
sudo pacman -Syyu

Tak to archlabs je tam dôležité.
Prvým príkazom sa inicializuje "kľúčenka".
Druhým príkazom sa vytvoria nastavenia pre jednotlivé podpisy v oboch balíčkoch.
Tretím príkazom sa aktualizujú podpisy v oboch balíčkoch.
Štvrtým príkazom sa najskôr vynúti aktualizácia repozitárov a následne sa systém aktualizuje.


Ak si nechceš "znepríjemňovať" život, tak archlabs repozitár je možné dostrániť. Vykoná sa to takto:
  • Odinštaluješ všetko z ich repozitára. (Teoreticky by stačilo odstrániť repozitár a všetko, čo je v ostatných repozitároch sa pri nasledujúcej obnovení repozitárov malo nainštalovať.)
  • Pomocou nejakého textového editoru a ako správca otvoríš /etc/pacman.conf pre úpravu.
  • Vyhľadáš ich repozitár a zakomentuješ ho pomocou mriežky (#).
  • Otvoríš terminál a zadáš tento príkaz, čím sa obnovia repozitáre: sudo pacman -Syy
  • Doinštaluješ potrebné veci z archlabs repozitrára.
  • Alebo ak si na začiatku neodinštaloval žiaden balíček, zadáš tento príkaz (teoreticky sa doinštaluje všetko, čo je v iných repozitároch): sudo pacman -Syyu
Tak veľa zdaru. :)
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub
« Odpověď #14 kdy: 29. Červen 2018, 07:59:25 odpoledne »
Znovu velmi děkuji za tuto úžasnou pomoc. Pustím se do toho, tyto rady jsou neocenitelné. Zatím se ale stále vzpamatovávám z nezdaru s Archem, který si nedokážu vysvětlit. Když to na Virtual
jde tak snadno. Nerad se vzdávám, k Archu se stejně ještě vrátím:

1. Zkusím počkat na červencové i srpnové vydání.
2. Přemýšlím o obnově disku nulami. Při 320 GB by to ale asi trvalo několik dnů.