To je v prdeli. Relácia vypršala a kilometrová odpoveď je v riti. Takže teraz to bude stručnejšie. Je mi ľúto.
U seba na i3 som vyskúšala dva prepínače klávesnice cez systémovú oblasť. Prvým je
fbxkb a druhým
qxkb.
fbxkb je minimalistický a závislý na konfiguráciách systému.
qxkb prichádza už s vlastnými nastaveniami.
Jedna z možností pre úpravu fbxkb. Pomocou nejakého textového editoru je potrebné ako správca upraviť
/etc/X11/xorg.conf.d/00-keyboard.conf:
Section "InputClass"
Identifier "system-keyboard"
MatchIsKeyboard "on"
Option "XkbLayout" "us,sk"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection
Informácie o klávesnici sa dajú zistiť pomocou tohto príkazu. Ide hlavne o to, či sa jedná o 104, 105...:
setxkbmap -print -verbose 10
Teraz treba docieliť, aby sa jeden z programov spúšťal pri štarte. Existuje na to niekoľko možností.
xinitrc sa používa v prípadoch, že sa nepoužíva žiaden správca prihlásenia. Dá sa to zistiť tak, že sa odhlásiš. Ak sa objaví okno na prihlásenie, tento spôsob nie je vhodný. Súbor sa nachádza v domovskom priečinku a jedná sa o skryt súbor:
/home/USER/.xinitrc xprofile sú dva súbory. Jeden pre užívateľa, druhý pre celý systém. Oba sa dajú upravovať. Tento spôsob sa dá použiť pri používaní správcu prihlásenia. Súbor pre používateľa:
/home/USER/.xprofile. Súbore pre celý systém:
/etc/xprofile Konfiguračný súbor správcu prihlásenia Konfiguračný súbor JWM, kde sa upravujú programy spúšťané pri štarte.
V prípade xinitrc a xprofile je zápis rovnaký:
fbxkb &
Je potrebné, aby tento zápis bol pred exec!fbxkb &
exec jwm
Oba balíčky sa nachádzajú v AUR. Ak máš nainštalovaný Pamac, tak ten obsahuje podporu pre inštaláciu z AUR. Ak nie, je potrebné buď zistiť akého pomocníka používaš alebo balíček nainštalovať klasickým spôsobom:
git clone https://aur.archlinux.org/fbxkb.git
cd fbxkb
makepkg -sri
git clone https://aur.archlinux.org/qxkb.git
cd qxkb
makepkg -sri
Zoznam pomocníkov pre AUR
Najzámenjší sú: yaourt, trizen, pacaur, yay
Zadaním ich mien v termináli sa dá zistiť, či je niektorý z nich nainštalovaný. Ak sa zobrazí hláška v podobnom duchu, tak nie je:
zsh: command not found: trizen
bash: trizen: příkaz nenalezen
Ak som na niečo zabudla, je mi ľúto.