Draha Lombardo 1981
pises mi, akoby som tomu mal rozumiet, Cely Arch je pre mna uplne cudzi... neposles mi prosim ta link na nejaky navod /postup na Arch Linuxprosim. velmi ti dakujem za tvoje usilie, ale je to pre mna rovnake, akoby si mi pisala v cinstine
Za toto sa ospravedlňujem. Uvedomujem si, že niekedy komplikovane, a hlavne skratkovito vysvetľujem. Súvisí to s tým, že nemám rada, keď mi niekto niečo vysvetľuje pomocou nekonečných omáčok. Ja radšej fakty, stručne a jasne. Zvyšok si domyslím.
K tým webom. V SK a CZ toho nie je veľa o Archu napísané. Niečo je na pridruženom webe, niečo na root.cz. Napríklad tento seriál od
Jaromíra Vojtala. Základ pre používateľa Arch Linuxu by ale mala byť
ArchWiki v angličtine. Už len z toho dôvodu, že sa jedná o veľmi dynamické distro, v ktorom sa často veci menia. Niekedy maličkosti, niekedy podstatnejšie veci. A anglická verzia je priebežne aktualizovaná. A články a videá mimo nej môžu byť, a často aj sú neaktuálne. Aj ja som niekoľko svojich článkov aktualizovala. Aspoň tie, ktorých súčasti aktívne využívam.
locale -a ukazuje, lokalizáciu systému, nie však aké rozloženie klávesnice sa používa. Na to slúži tento príkaz:
setxkbmap -print -verbose 10 | grep layout
Výstup vyzerá v mojom prípade takto:
layout: sk
Pre zistenie viacerých informácií, stačí príkaz skrátiť na túto formu (príkaz aj s výstupom):
setxkbmap -print -verbose 10
Setting verbose level to 10
locale is C
Trying to load rules file ./rules/evdev...
Trying to load rules file /usr/share/X11/xkb/rules/evdev...
Success.
Applied rules from evdev:
rules: evdev
model: pc105
layout: sk
Trying to build keymap using the following components:
keycodes: evdev+aliases(qwertz)
types: complete
compat: complete
symbols: pc+sk+inet(evdev)
geometry: pc(pc105)
xkb_keymap {
xkb_keycodes { include "evdev+aliases(qwertz)" };
xkb_types { include "complete" };
xkb_compat { include "complete" };
xkb_symbols { include "pc+sk+inet(evdev)" };
xkb_geometry { include "pc(pc105)" };
};
K tomu zvuku. Skús odstrániť konfiguračný súbor pomocou tohto príkazu:
sudo rm -rf /etc/asound.conf
sudo slúži na získanie správcovských privilégií
rm -rf je príkaz na vymazanie.
Tu je manuálová stránka. -r je rekurzívne odstraňovanie a -f je vynútenie. Toho vynútenia sa netreba báť. Aspoň v tomto prípade.
/etc/asound.conf je už cesta ku konfiguračnému súboru asound.conf.
Potom skús to, čo napísal Livan:
Ak som dobre pochopil, tak pri spustení sa ti ozve nejaký zvuk, takže zvuk, ako taký je v Arch Linuxe nainštalovaný. Takže teraz iba zistiť, kde je povypínaný. Môže to byť v mixéri alebo priamo pri tom videu. Treba si tam skontrolovať, či nemáš zvuk vypnutý tam.
V menu skús vyhľadať
Ovládanie hlasitosti PulseAudio. Aspoň tak nejako by sa to malo volať.
A tam skús pozrieť, či niečo nie je zakázané alebo výstup úplne stíšený. Z terminálu sa dá tento program spustiť pomocou príkazu
pavucontrol. Ďalej v termináli zadaj príkaz
alsamixer a taktiež skontroluj, či nie je niečo stíšené.