Zvuk a multimédia | 27. Květen 2018, 06:03:12 odpoledne
nejde mi zvuk

Jan Kovac

  • Nováček
  • *
  • 25
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
nejde mi zvuk
« kdy: 27. Květen 2018, 06:03:12 odpoledne »
dostal som ntb s nainstalovanym ArchLinux.  Nie som skusany v pouzivani ArchLinuxu, som s nim po prvy krat v kontakte. Vsetko vratane zvuku na Youtube fungovalo.
Kedze bola nainstalovana slovenska QWERTZ klavesnica a ja som zvyknuty na anglicku QWERTY,  tak som skusal si nastavit tuto. Nejako sa mi to podarilo (doteraz neviem ako  ;D) ale odrazu mi prestal fungovat zvuk. Pri zapinani sa systemovy zvuk ozyva, avsak videa z Youtube idu bez zvuku. Skusal som nastavit zvukovu kartu, vsetky hodnoty som dal na maximum, ale nepomohlo. Preto som sa obratil sem, ako na poslednu moznost vyriesit tento problem...
dakujem za navrhy vysriesenia mojho problemu so zvukom.
Pouzivam ntb ASUS F3K

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 124
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #1 kdy: 27. Květen 2018, 07:10:58 odpoledne »
Na úvod by som ťa chcela tu na fóre privítať.
Ako druhý úvod sa ospravedlniť, že moja aktivita nebude prekypovať, necítim sa najlepšie.

Ako tretí úvod ti chcem položiť zopár základných otázok:
1. Ktorý prehliadač?
2. Aktualizoval si niečo?
3. Odinštaloval si niečo?
4. Máš nainštalované pulseaudio a pulseaudio-alsa? Pavucontrol?

5. Je v tvojom domovskom priečinku ~/.asoundrc? Ak áno, ako vyzerá obsah? Nejako takto?
Kód: [Vybrat]
pcm.!default {
    type hw
    card PCH
}

ctl.!default {
    type hw
    card PCH
}
Ak áno, malo by to vyzerať nejako tatko:
Kód: [Vybrat]
defaults.pcm.card1
defaults.ctl.card 1

6. Je vo výstupe nejaká chybová hláška?
Kód: [Vybrat]
pulseaudio -vvv
7. Teoreticky by malo aj pomôcť odstránenie /etc/asound.conf.
Kód: [Vybrat]
sudo rm -rf /etc/asound.conf
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Jan Kovac

  • Nováček
  • *
  • 25
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #2 kdy: 27. Květen 2018, 08:58:00 odpoledne »
dakujem za privitanie a aj pomerne rychlu reakciu  :)
Ako som uz pisal, s Linuxom nie som kamarat....
prehliadac pouzivam FireFox. Predtym mi vsetko v pohode islo, az kym som to sojimi neznalymi pokusmi nezrusil...
Neviemako sa odinstaluje program, takze asi som neodinstaloval nic...
Aktualizoval som baliky (na zaklade odporucania povodneho majitela ntb)
a tie suborym o kt.si sisala neviem, ci tam su.
v terminale po napisani find pulseaudio alebo pavucontrol
 mi napise, ze nenasiel subor.
Ani ten subor v adresari home .asoundrc nieje...
mam akurat Alsamixer 1.1.6. v kt.som vsetko nastavilna maximum....


lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 124
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #3 kdy: 28. Květen 2018, 10:16:08 dopoledne »
Ak máš radšej prácu v grafickom prostredí, v menu sa pozri, či máš nainštalovaný Pamac. Býva rozdelený do troch spúšťačov (mám hybridný systém, viacmenej v CZ): Aktualizace softwaru, Instalace softwaru a Přidat/odebrat software. Potrebný je ten posledný. V termináli sa spúšťa pomocou príkazu pamac-manager. Ak Pamac nie je nainštalovaný, nachádza sa v AUR a dá sa doinštalvoa v termináli pomocou trizen, yay (staršie yaourt, pacaur). V termináli zadaj jednu z tých možností (trizen, yay, yaourt, pacaur) a zisti, čo z toho je nainštalované. Existuje viac AUR pomocníkov, tu je ich zoznam, ak by náhodou nebol nainštalovaný jeden z tých najznámejších.
Kód: [Vybrat]
yaourt --noconfirm -S pamac-aur
pacaur --noconfirm --noedit -S pamac-aur
trizen --noconfirm --noedit -S pamac-aur
yay --noconfirm -S pamac-aur


Ak by náhodou nebol nainštalovaný žiaden, tu je postup ako inštalovať balíček bez použitia pomocníka:
Kód: [Vybrat]
git clone https://aur.archlinux.org/pamac-aur.git
cd pamac-aur
makepkg -sri


Ak je nainštalovaný yaourt alebo pacaur, odporúčam prejsť na trizen alebo yay. Trizen som používala v minulosti, yay používam teraz. Oba odporúčam.
V Pamac vyhľadaj pulseaudio, pulseaudio-alsa, pavucontrol.
Inak môžeš použiť tento príkaz:
Kód: [Vybrat]
pacman -Q pulseaudio pulseaudio-alsa pavucontrol

Pamac môžeš vyhľadať obdobne:
Kód: [Vybrat]
pacman -Q pamac-aur

.asoundrc je užívateľské nastavenie pre ALSA, ktoré defaultne nie je vytvárané. Prítomnosť tohto konfiguračného súboru nie je povinná.

Eventuálne sa dá zistiť, či je nainštalované pulseaudio takto:
Kód: [Vybrat]
ps aux | grep pulseAk sa objaví výstup (napríklad takýto), je nainštalované a načítané:
Kód: [Vybrat]
lombardo   553  0.0  0.1 2187360 12208 ?       S<sl 07:33   0:00 /usr/bin/pulseaudio --daemonize=no

Firefox na prehrávanie zvuku potrebuje pulseaudio. Systém ho nemusí používať, môže na prehrávanie zvuku používať ALSA. Práve na toto slúži pulseaudio-alsa.

Skús odstrániť tento súbor:
Kód: [Vybrat]
sudo rm -rf /etc/asound.conf
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Livan

  • Mladší člen
  • **
  • 73
    Příspěvků
  • Karma: +1/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #4 kdy: 28. Květen 2018, 02:58:54 odpoledne »
Ak som dobre pochopil, tak pri spustení sa ti ozve nejaký zvuk, takže zvuk, ako taký je v Arch Linuxe nainštalovaný. Takže teraz iba zistiť, kde je povypínaný. Môže to byť v mixéri alebo priamo pri tom videu. Treba si tam skontrolovať, či nemáš zvuk vypnutý tam.
Arch Linux LXQT, Asus X200MA, 2GB RAM, Celeron N2815

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 124
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #5 kdy: 13. Červen 2018, 08:51:36 dopoledne »
Draha Lombardo 1981

pises mi, akoby som tomu mal rozumiet, Cely Arch je pre mna uplne cudzi... neposles mi prosim ta link na nejaky navod /postup na Arch Linuxprosim. velmi ti dakujem za tvoje usilie, ale je to pre mna rovnake, akoby si mi pisala v cinstine :D

vratim sa na zaciatok, ktoremu som porozumel. po zadani toho prikazu locale -a mi terminal (to som nejako na to prisiel, co to je) vyhodil hlasku
[peter@baby]: ~>$ locale -a
C
POSIX
sk_SK.utf8
[peter@baby]: ~>$

a naprik tomu robim v anglickej klavesnici :O
tam som zacal a aj skoncil...

Sice by som sa rad naucil robit s Archom, ibaze neviem, kde zacat.
Ak sa rozhodnes mis tym pomoct prosim ta o trpezlivost. Som o 10 mrokov starsi teda 1971 a pocitace  zacali prichadzat, ked som bol prvak na EF STU v Bratislave. Doteraz som robil vo Windows ale uz ma zacal cely svet MS WINDOWS znechucovat. zacal som rozmyslat o preinstalovani nejakeho LINUXu, potom prisiel svagor a ponukol mi ntb s nainstalovanym Archom. Tak to je moja anabaza v skratke. Takze  k Linuxu som prisiel ako slepe kura k zrnu...

Dakujem ajkokolvek sa rozhodnes
Janko
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 124
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #6 kdy: 13. Červen 2018, 09:35:43 dopoledne »
Draha Lombardo 1981

pises mi, akoby som tomu mal rozumiet, Cely Arch je pre mna uplne cudzi... neposles mi prosim ta link na nejaky navod /postup na Arch Linuxprosim. velmi ti dakujem za tvoje usilie, ale je to pre mna rovnake, akoby si mi pisala v cinstine :D
Za toto sa ospravedlňujem. Uvedomujem si, že niekedy komplikovane, a hlavne skratkovito vysvetľujem. Súvisí to s tým, že nemám rada, keď mi niekto niečo vysvetľuje pomocou nekonečných omáčok. Ja radšej fakty, stručne a jasne. Zvyšok si domyslím.

K tým webom. V SK a CZ toho nie je veľa o Archu napísané. Niečo je na pridruženom webe, niečo na root.cz. Napríklad tento seriál od Jaromíra Vojtala. Základ pre používateľa Arch Linuxu by ale mala byť ArchWiki v angličtine. Už len z toho dôvodu, že sa jedná o veľmi dynamické distro, v ktorom sa často veci menia. Niekedy maličkosti, niekedy podstatnejšie veci. A anglická verzia je priebežne aktualizovaná. A články a videá mimo nej môžu byť, a často aj sú neaktuálne. Aj ja som niekoľko svojich článkov aktualizovala. Aspoň tie, ktorých súčasti aktívne využívam.

locale -a ukazuje, lokalizáciu systému, nie však aké rozloženie klávesnice sa používa. Na to slúži tento príkaz:
Kód: [Vybrat]
setxkbmap -print -verbose 10 | grep layoutVýstup vyzerá v mojom prípade takto:
Kód: [Vybrat]
layout:     sk
Pre zistenie viacerých informácií, stačí príkaz skrátiť na túto formu (príkaz aj s výstupom):
Kód: [Vybrat]
setxkbmap -print -verbose 10

Setting verbose level to 10
locale is C
Trying to load rules file ./rules/evdev...
Trying to load rules file /usr/share/X11/xkb/rules/evdev...
Success.
Applied rules from evdev:
rules:      evdev
model:      pc105
layout:     sk
Trying to build keymap using the following components:
keycodes:   evdev+aliases(qwertz)
types:      complete
compat:     complete
symbols:    pc+sk+inet(evdev)
geometry:   pc(pc105)
xkb_keymap {
    xkb_keycodes  { include "evdev+aliases(qwertz)"    };
    xkb_types     { include "complete"    };
    xkb_compat    { include "complete"    };
    xkb_symbols   { include "pc+sk+inet(evdev)"    };
    xkb_geometry  { include "pc(pc105)"    };
};


K tomu zvuku. Skús odstrániť konfiguračný súbor pomocou tohto príkazu:
Kód: [Vybrat]
sudo rm -rf /etc/asound.confsudo slúži na získanie správcovských privilégií
rm -rf je príkaz na vymazanie. Tu je manuálová stránka. -r je rekurzívne odstraňovanie a -f je vynútenie. Toho vynútenia sa netreba báť. Aspoň v tomto prípade.
/etc/asound.conf je už cesta ku konfiguračnému súboru asound.conf.

Potom skús to, čo napísal Livan:
Ak som dobre pochopil, tak pri spustení sa ti ozve nejaký zvuk, takže zvuk, ako taký je v Arch Linuxe nainštalovaný. Takže teraz iba zistiť, kde je povypínaný. Môže to byť v mixéri alebo priamo pri tom videu. Treba si tam skontrolovať, či nemáš zvuk vypnutý tam.

V menu skús vyhľadať Ovládanie hlasitosti PulseAudio. Aspoň tak nejako by sa to malo volať. :D
A tam skús pozrieť, či niečo nie je zakázané alebo výstup úplne stíšený. Z terminálu sa dá tento program spustiť pomocou príkazu pavucontrol. Ďalej v termináli zadaj príkaz alsamixer a taktiež skontroluj, či nie je niečo stíšené.

Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Jan Kovac

  • Nováček
  • *
  • 25
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #7 kdy: 13. Červen 2018, 01:03:10 odpoledne »

Draha Lombardo

Netreba sa ospravedlnovat, ja som ten, co nieco chce (potrebuje???), a ty si ta ochotna dusa, co sa so mnou zaobera....

teraz k mojmu zvuku a klavesnici

V mojom pripade vystup vyzera takto:
layout:     us

a vtom podrobnejsom pripade:
Setting verbose level to 10
locale is C
Trying to load rules file ./rules/evdev...
Trying to load rules file /usr/share/X11/xkb/rules/evdev...
Success.
Applied rules from evdev:
rules:      evdev
model:      pc105+inet
layout:     us
options:    terminate:ctrl_alt_bksp
Trying to build keymap using the following components:
keycodes:   evdev+aliases(qwerty)
types:      complete
compat:     complete
symbols:    pc+us+inet(evdev)+terminate(ctrl_alt_bksp)
geometry:   pc(pc104)
xkb_keymap {
   xkb_keycodes  { include "evdev+aliases(qwerty)"   };
   xkb_types     { include "complete"   };
   xkb_compat    { include "complete"   };
   xkb_symbols   { include "pc+us+inet(evdev)+terminate(ctrl_alt_bksp)"   };
   xkb_geometry  { include "pc(pc104)"   };
};

Postupoval som dalej podla tvojho navodu (to PulseAudio som spustil cez lupu vlavo dolu, potom ultimedia a ovladanie hlasitosti) a tam bol pes zakopany… zvuk bol zakazany…. Ked som nan klikol, okamzite som zacal pocut zvuk spusteneho videa z YouTube.
Dakujem ti velmi krasne za pomoc a trpezlivost!
Este mam jednu prosbu. Prosim ta posli mi ako si umoznim slovensku klavesnicu QWERTY aj QWERTZ s moznostou prepinania medzi US, SK (qwerty) a SK (qwertz).
Teraz ako si aj videla mam iba US klavesnicu… a zena chce mat aj moznost pisat s diakritikou, teda potrebuje slovensku…
Dakujem
Janko

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 124
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #8 kdy: 13. Červen 2018, 02:25:19 odpoledne »
Super, že nakoniec to bola len takáto prkotina. :)

Citace
Este mam jednu prosbu. Prosim ta posli mi ako si umoznim slovensku klavesnicu QWERTY aj QWERTZ s moznostou prepinania medzi US, SK (qwerty) a SK (qwertz).
Tu treba vedieť, aké prostredie používaš... KDE, GNOME, LXDE, XFCE...
Ale každé z nich, pokiaľ ma pamäť neklame (takéto prostredie už veľmi dlho nepoužívam), má možnosť na panel pridať widget na prepínanie klávesnice. Väčšinou to býva cez úpravu panelu cez pravý klik nad panelom. Presne ako, už neporadím. Treba vedieť prostredie. To sa dá zistiť napríklad pomocou informácií v menu. V XFCE obsahuje niečo ako O prostredí Xfce. Alebo aj pomocou príkazu (nemusí fungovať vždy):
Kód: [Vybrat]
echo $DESKTOP_SESSION
echo $XDG_CURRENT_DESKTOP
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Jan Kovac

  • Nováček
  • *
  • 25
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #9 kdy: 13. Červen 2018, 08:56:15 odpoledne »
ani jeden prikaz nefunguje. Moj Linux sa sprava, ako keby som nic nenapisal. Ako inak zistim typ prostredia,aby som sa dostal k tym vytuzenym klavesniciam?

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 124
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #10 kdy: 14. Červen 2018, 12:34:32 odpoledne »
ani jeden prikaz nefunguje. Moj Linux sa sprava, ako keby som nic nenapisal. Ako inak zistim typ prostredia,aby som sa dostal k tym vytuzenym klavesniciam?
Toto možno vyzerá na Cinnamon. Ale nebudem predbiehať. Skús otvoriť správcu súborov a pozrieť na informácie "O aplikácií". Na kontrolu skús niekde nahrať snímku obrazovky aj s menu. Ku aplikácii na vytváranie snímkov sa dá dostať cez menu. A pravý klik nad panelom a hľadať položku niečo ako Nastavenia, pridať/Odstrániť položku z panela si skúšal? Na tatkom LXDE to tak funguje. A tak sa dá pridať to prepínanie klávesnice.
Potom existuje terminálový program wmctrl.

Inštalácia cez terminál:
Kód: [Vybrat]
sudo pacman -S wmctrl

Spustenie cez terminál:
Kód: [Vybrat]
wmctrl -m

Výstup v mojom prípade:
Kód: [Vybrat]
Name: i3
Class: N/A
PID: N/A
Window manager's "showing the desktop" mode: N/A
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Jan Kovac

  • Nováček
  • *
  • 25
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #11 kdy: 14. Červen 2018, 04:40:50 odpoledne »
pytal somsa majitelantb, napisal mi ze je tam jvm.
Siceneviem,coto je iba ti to tlmocim...
poslal mi toto vyjadrenie:

Ahoj na tom netebooku je linux Arch a je tam JWM. to je windows manager. KDE, GNOME, LXDE, XFCE su desktop enviromenty. JWM ma 3mb, lxde asi 64mb a kde okolo 800mb. Skus si pozriet rozdiel medzi windows managerom a desktop enviromentom.

Jan Kovac

  • Nováček
  • *
  • 25
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #12 kdy: 14. Červen 2018, 05:01:21 odpoledne »
Snazil somsa urobit podla tvojho navodua tu je pysledokz terminalu:

[peter@baby]: ~>$ sudo pacman -S wmctrl
[sudo] heslo pre používateľa peter:
riešim závislosti.....
kontrolujem konfliky balíčkov...

Balíčky (1) wmctrl-1.07-5

Celková veľkosť sťahovania:  0,02 MiB
Celková inštalovaná veľkosť:  0,04 MiB

:: Pokračovať v inštalácii? [A/n] a
:: Získavam balíčky...
 wmctrl-1.07-5-x86_64      17,5 KiB   350K/s 00:00 [######################] 100%
(1/1) overujem kľúče v kľúčenke                    [######################] 100%
(1/1) kontrolujem integritu balíčkov               [######################] 100%
(1/1) načítavam súbory balíčkov                    [######################] 100%
(1/1) kontrolujem konflikty súborov                [######################] 100%
(1/1) zisťujem voľné miesto na disku               [######################] 100%
:: Spracovávajú sa zmeny balíkov...
(1/1) inštalujem wmctrl                            [######################] 100%
:: Spúšťajú sa potransakčné háky...
(1/1) Arming ConditionNeedsUpdate...
[peter@baby]: ~>$ wmctrl -m
Name: JWM
Class: N/A
PID: 387
Window manager's "showing the desktop" mode: N/A
[peter@baby]: ~>$ a
bash: a: príkaz nenájdený
[peter@baby]: ~>$ wmctrl -m
Name: JWM
Class: N/A
PID: 387
Window manager's "showing the desktop" mode: N/A
[peter@baby]: ~>$

Co teraz dalej?

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 124
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #13 kdy: 14. Červen 2018, 05:11:56 odpoledne »
Viem, čo to je, ale neoslovilo ma to. Takže v tomto ti neporadím. Ja používam i3, tiež niečo naozaj ľahké... tiež cca 3MB. Len JWM je tzv. stacking WM. Nazývajú sa aj floating, lebo ich okná na ploche plávajú. i3 je naproti tomu tiling WM, kvôli tomu, že sa okná usporadúvajú vedľa seba bez možnosti prekrývania ako je to u stacking WMs. Ale jednotlivé okná sa dajú dať do tzv. floating mode. No podpora preň je dosť limitovaná a odporúča sa ho používať len v nevyhnutných prípadoch. Ak ťa to zaujalo viac, ako to vlastne vyzerá JWM okná vs i3 okná, tak tu sú snímky:

i3 (tilling mode): https://imgur.com/a/VAmLLS8
i3 (floating mode): https://imgur.com/lJjKP1B
JWM (Puppy Linux): http://puppylinux.com/screenshots/tahr64.jpg

Citace
wmctrl -m
Name: JWM
Class: N/A
PID: 387
Window manager's "showing the desktop" mode: N/A
Toto jasne hovorí, že používaš JWM.

Citace
Co teraz dalej?
Skús sa ho spýtať ako pridať to prepínanie klávesnice. Pretože tento WM ma neoslovil, takže viem o ňom len to, že existuje. :D
A musela by som si to naštudovať. Je mi ľúto.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Jan Kovac

  • Nováček
  • *
  • 25
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:nejde mi zvuk
« Odpověď #14 kdy: 14. Červen 2018, 09:55:52 odpoledne »
Uz som nasiel prepinanie klavesnice, ktore funguje v terminaly...

setxkbmap -layout us,sk -option grp:alt_shift_toggle

ako urobim, aby mi to robilo ri kazdom spusteni ntb?