Instalace, poinstalační a bootovací problémy | 07. Duben 2018, 10:30:10 dopoledne
Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Velmi děkuji za obsáhlou odpověď, pro mě velmi hutnou. Budu zkoumat a zkoušet, potom odpovím.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #1 kdy: 07. Duben 2018, 10:51:08 dopoledne »
Dobrý den,
ozývám se skoro po 2 měsících. Naposledy jsem psal, že oznámím výsledek svých pokusů. Arch jsem nainstaloval i nakonfiguroval s WM Openbox, a skutečně pomocí nástroje Oblogout funguje uspávání i hybernace atd, takže bych mohl být spokojený. Tím je problém vyřešený. Prosím však o pomoc s dalším.

Objevil jsem i3 wm, ve Virtualboxu nainstaloval a zkouším, a to je jiný problém. Zdánlivě snadný, ale potíž mně dělá konfigurace. Hlavně opět pokus s úpravami pro uspání, hybernaci, vypínání podle články paní Lombardo:

https://arch-linux.cz/i3wm-xi-vypnutie-a-restart/ 
           
Potřeboval bych vysvětlit styl těchto článků psaných na vysoké úrovni. Když jsem postupoval podle návodu a vložil do konfiguračního souboru doporučenou pasáž od "set $powermenu......až po ....}" do té doby funkční Arch i3wm se nenapravitelně rozbil, nejde ani vložit příkaz do terminálu ani nic jiného. Nepomohlo ani odstranění vloženého textu Ještě že umím virtualní stroj klonovat. Neměli tam být některé části zakomentované? A proč je část černě a část červeně? Velmi rád bych podle těchto náročných návodů postupoval, proto prosím o vysvětlení. Restart vždy provádím.

Rovněž když jsem podle článku

https://arch-linux.cz/i3wm-iii-zakladna-konfiguracia/

zkoušel konfiguraci - změnit bar -  upravit i3 status nebo zaměnit za bar podle i3block, ztratil jsem spodní panel a místo něho dostal chybu, kterou jsem se náhodně naučil odstranit, když na mnoha stránkách Googlu jsem nenašel řešení. Naštěstí tady pomohlo vymazání vloženého.
Děkuji za každou pomoc.
 
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #2 kdy: 07. Duben 2018, 10:51:35 dopoledne »
Prosím, založ novú tému, nech sa to nemieša. Ďakujem veľmi pekne. Trochu to tam aj rozpíš. Vo WP je rozhádzané formátovanie, možno robí problémy to. Zatiaľ pridávam odkazy na moju súčasnú konfiguráciu pre rýchle vyskúšanie:

Závislosti: i3gaps, i3blocks, dmenu, feh
Ich inštalácia:
Kód: [Vybrat]
sudo pacman -S i3-gaps i3blocks feh dmenuJa ale používam dmenux-git, ktorý sa nachádza v AUR.

Pozícia panelu: hore (position top)
Pre pozíciu dole (position bottom).

config
i3blocks
ukážka

Časť pre vypnutie atď vyzerá takto:
Kód: [Vybrat]
set $powermenu (E)xit, (R)eboot, (P)oweroff
bindsym $mod+Delete mode "$powermenu"

mode "$powermenu" {
    bindsym e exec --no-startup-id i3-msg exit, mode "default"
    #bindsym l exec --no-startup-id i3lock-fancy -g -f "Hack-Regular" -t "In the long run we are all dead.", mode "default"
    bindsym r exec --no-startup-id systemctl reboot, mode "default"
    bindsym p exec --no-startup-id systemctl poweroff, mode "default"

    # back to normal: Enter or Escape
    bindsym Return mode "default"
    bindsym Escape mode "default"
}
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #3 kdy: 07. Duben 2018, 10:52:02 dopoledne »
Děkuji za snahu mně pomoci, avšak odpověď je nad moje možnosti. Jak je uvedeno, jsem začátečník. K ukázkově dokonalé konfiguraci možná někdy dospěji. Já bych prosil o pomoc pouze a pouze v následujícím:
Proč, když jsem postupoval přesně podle návodu na stránce "i3wm XI. – Vypnutie a reštart" podle části "Prvý spôsob bez použitia skriptu:" a vložil do konfiguračního souboru sudo leafpad ~/.config/i3/config přesně uvedenou pasáž, restartoval, že mě to způsobilo zhroucení systému, které nešlo napravit ani po odstranění předtím vloženého. Co jsem udělal špatně, nebo měl udělat jinak Jiná pomoc je pro mě jako začátečníka zatím zbytečná. Děkuji předem.

Jsem z i3wm na Archu zatím dosti rozhozený. Přesto, že jsem při instalaci Archu postupoval přesně podle návodu i z těchto stránkek, stále jsem místo panelu dostával hlášení
"Error: status_command process exited unexpectedly (exit 1)" Na Googlu je tato otázka mnohokrát probíraná, nikde však odpověď. Přitom chyba je v lokalizaci provedené přesně podle návodu v části č. V.
Nyní při instalaci podle tvého návodu zase stále chyba "Error status command not found or is missing a library dependency (exit 127)." K odstranění stačilo nainstalovat neuvedený i3status - pro odborníka úsměvné, ale snažící se začátečník bývá v koncích. Ještě jednou předem děkuji za odpověď.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #4 kdy: 07. Duben 2018, 10:52:29 dopoledne »
Citace: lombardo1981
Prosím, založ novú tému, nech sa to nemieša. Ďakujem veľmi pekne.

V podstate som ti už odpovedala. WP vždy zmrší formátovanie. A navyše bola menená aj téma, takže sú veci, ktoré pôvodne boli dobré, ale sú teraz ***. Preto som ti dala na ukážku aj v odpovedi, ako to má vyzerať.
Článok i3wm XI. – Vypnutie a reštart som opravila. Už je to v poriadku.


Citace
Error:status_command not found or is missing a library dependency (error 127)
To znamená, že chýba i3status a takisto to znamená, že si mal v základnom konfiguračnom súbore pre i3 túto pasáž:
Kód: [Vybrat]
bar {
        status_command i3status
}

namiesto tejto:
Kód: [Vybrat]
bar {
        status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf
}

Kde ~/.config/i3/i3blocks.conf je cesta ku konfiguračnému súboru pre i3blocks.Prednastavená konfigurácia pre i3blocks sa nachádza v /etc/i3blocks.conf. Dá sa použiť aj tá. Potom bude potrebná pasáž pre úpravu baru takáto:
Kód: [Vybrat]
bar {
        status_command i3blocks
}

Pre ľahšiu manipuláciu si ten prednastavený skopíruj na potrebné miesto.


Citace
Error: status_command process exited unexpectedly (exit 1)
Skús manuálne skontrolovať /etc/locale.gen.
Postup som popísala v článku Zmena alebo pridanie jazyka systému.
« Poslední změna: 24. Duben 2018, 08:40:17 dopoledne od lombardo1981 »
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #5 kdy: 07. Duben 2018, 03:45:53 odpoledne »
Jsem velmi vděčný. Znovu jsem zkopíroval skript z článku "i3wm XI. – Vypnutie a reštart" a vše funguje v pořádku jak má. Několikrát jsem restartoval a vypínal, takže věřím, že i po řádné instalaci (ne Virtualbox) půjde i suspend. To je hlavní věc, kvůli které jsem s Archem váhal. Teď už jen rozmýšlím, jestli Openbox nebo i3wm. Asi to. Gnome, KDE apod. nechci.

Po neděli vyzkouším další tvé rady. Nainstaloval jsem i3blocks a chtěl jsem vyzkoušet tvé konfigurace. Ale u i3blocks mně to kopii ani po úpravě práv nechtělo přijmout - ptalo se mně to na název, nevěděl jsem jaký, a také bylo varování. Snad proto, že v /etc mám skutečně i3blocks předkonfigurovaný? Ke vložení tvé konfigurace do ~/.config/i3/config jsem zatím nešel. Ještě jednou děkuji.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #6 kdy: 07. Duben 2018, 07:55:35 odpoledne »
Nemáš za čo. :)
Ja by som si z konfigurákov vybrala iba to potrebné. Poriadne sa pozrela na články i oficiálnu dokumentáciu.
Inak, ja mám v i3 nastavené dve $mod klávesy:
Kód: [Vybrat]
set $mod Mod4 --- je Win klávesa
set $mod1 Mod1 --- je Alt klávesa

Ak budeš používať nejakého správcu prihlásenia, tak všetko potrebné je vhodné nadefinovať v základnom konfiguračnom súbore. Ja používam automatické prihlásenie do virtuálnej konzoly, takže niečo mám v .xinitrc.
A tým niečo myslím predovšetkým polkit na kontrolu oprávnení. Ja používam lxpolkit.
Bude to vyzerať takto (medzi automaticky spúšťaným programami):
Kód: [Vybrat]
exec --no-startup-id /usr/bin/lxpolkit
Pri ntb odporúčam pre začiatok doinštalovať xfce4-power-manager. Je to najjednoduchšia možnosť ako efektívne spravovať napájanie. Tiež je ho potrebné spúšťať automaticky pri štarte:
Kód: [Vybrat]
exec --no-startup-id xfce4-power-manager
Na ntb je dobré mať k dispozícii systémovú ikonu pre úpravu internetového pripojenia. Tiež je ju potrebné spúšťať pri štarte. Treba ho dodatočne doištalovať ako network-manager-applet.
Kód: [Vybrat]
exec --no-startup-id nm-applet
A ja osobne na oboch utb používam aj i3lock na uzamykanie. Konkrétne i3lock-color a i3lock-fancy-git. Oba balíčky sa nachádzajú v AUR. Pre automatické uzamknutie po určitej dobe, je ho potrebné spustiť pri štarte:
Kód: [Vybrat]
exec --no-startup-id xautolock -locker i3lock-my
Mám vytvorený vlastný akože skript, pretože s dodatočnými nastaveniami to nechcelo korektne fungovať. Je v /usr/bin/i3lock-my. Je potrebné povoliť mu spúšťanie ako programu:
Kód: [Vybrat]
#!/bin/sh
#
i3lock-fancy -g -f "/usr/share/fonts/OTF/Hurmit Medium Nerd Font Complete.otf" -t "In the long run we are all dead."
-g je greyscale (čierno-biely obraz)
-f zvolí písmo pre text
-t je vybraný text

Pre okamžité uzamknutie mám vytvorenú klávesovú skratku:
Kód: [Vybrat]
bindsym $mod1+l exec i3lock-my
Pre zobrazenie špecifickej plochy používam tento parameter (automatické spustenie programov):
Kód: [Vybrat]
exec --no-startup-id i3-msg 'workspace $WS1'
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #7 kdy: 08. Duben 2018, 11:09:36 odpoledne »
Prosím ještě o chvíli trpělivosti.
Usoudil jsem, že takovou konfiguraci jakou máš ty nikdy mít nebudu. Proto jsem ji chtěl vyzkoušet. Zkopíroval jsem tedy do ~/.config/i3/config tvoji konfiguraci a znovu jsem to zboural. Je to snad proto, že konfigurace obsahovala aplikace, které nemám nainstalované? Nejprve výstražná značka se zákazem vjezdu  a "/home/josef/Stiahnuté: No such or directory" Nahoře 2x nápis "Error status command proces exited unexpectly (exit1)" , "show errors" a "edit config". Po otevření "show errors" výpis na celou stránku, několik čísel řádků a nejčastější zpráva "Error: Duplicate keybing in config file". Edit config by mně to pomohlo spravit, kdybych věděl co a jak.
V nejhorším to znovu přeinstaluju, protože stále mám v záloze naklonovaný jeden Arch, ale raději bych chtěl umět to spravit a hlavně poučení z toho.
Jsem si vědomí toho, že jsem na veřejném fóru a že se zesměšňuji, ale říkám si, že  mé klopýtavé úsilí může být prospěšné i pro někoho dalšího. Děkuji za každou pomoc. 

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #8 kdy: 09. Duben 2018, 10:12:23 dopoledne »
To je práve dôvod, prečo je lepšie vybrať iba to, čo potrebuješ. Nech nemusím potom hľadať, kde je chyba. A robiť to hlavne postupne, aby bolo jasné, čo bolo kedy pridané. Lepšie sa tak odhaľuje, kde je chyba a čo ju spôsobilo.

Citace
ERROR: Duplicate keybinding in config file
Toto je chybová hláška, ktorá hovorí, že je v konfiguračnom súbore viackrát tá istá klávesová skratka. Vo výpise sa vždy spomenie aj ktorá. Stačí zmeniť a lebo vymazať a znovu rekonfigurovať pomocou klávesovej skratky.

Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #9 kdy: 09. Duben 2018, 01:52:12 odpoledne »
Děkuji za dosavadní pomoc. Úpravy dočasně přeruším, myslím tím bezhlavé úpravy a budu pokračovat opravdu po částech abych mohl to, co mně hlásí chybu, okamžitě vymazat. K tomu prostuduji příručku a zahrnu samozřejmě tvoje rady. Za čas dám vědět.

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #10 kdy: 10. Duben 2018, 08:23:48 odpoledne »
Dobrý večer,
postupuji pomalu po částech s konfigurací. Do pcmanfm jsem si zkopíroval zatím do 2 složek původní konfiguraci i3config_puvodni a i3block_puvodni a když při nové konfiguraci se ukáže chyba, opravím podle původní (zatím jen jednou). Používám tvoji konfiguraci i články. To ale není důvod proč píšu.

V Linuxu se občas při standardním postupu zamotám do pro mě nevysvětlitelné chyby. Např. nyní při spouštění pcmanfm přes terminál se neústupně objevují dvě otravná varování:
**(pcmanfm:406):WARNING**;18:27:32.792:The directory '~Templates' doesn't exist, ignoring it.

(pcmanfm:406)Gdk-WARNING**;18:27:33.136:gdk_window_set-icon_list:icons too large.

1. varování zmizí po instalaci (myslím) zbytečné protože prázdné složky Templates do pcmanfm, s 2. varováním jsem si neporadil ani po zmenšování ikon. Ani na googlu jsem odpověď nenašel. Prosím, zná někdo radu? Děkuji.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #11 kdy: 11. Duben 2018, 09:59:16 odpoledne »
Citace
gdk_window_set-icon_list:icons too large
Táto hláška sa mi zobrazuje pri gedit2. Predtým sa mi zobrazovala aj pri mousepad. Nikdy som to neriešila, nikdy nerobila problémy. Ak sa dá program spustiť, ide podľa mňa neškodnú hlášku.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #12 kdy: 17. Duben 2018, 04:47:53 dopoledne »
Dobré ráno,
marně si lámu hlavu se specifickými plochami v článku V. Jak prakticky použít. To skutečně stačí deklarovat např. pouze HOME, WEB, MAIL, nemusí tam být např. Firefox, Thunderbird a pod.? Jak se po stisknutí kláves např. "bindsym $mod+Shift+i move container to workspace WEB" dostane Firefox na plochu 4? Z ukázkové konfigurace
Citace
## set workspaces
set $WS1 1:
set $WS2 2:
set $WS3 3:
set $WS4 4:
set $WS5 5:
set $WS6 6:
set $WS7 7:
set $WS8 8:
set $WS9 9:
set $WS10 10:
set $WS11 11:
set $WS12 12:
to nedokážu pochopit. Velmi prosím o aspoň jeden praktický příklad, např pro Firefox. Děkuji předem.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #13 kdy: 17. Duben 2018, 11:48:45 dopoledne »
Pri vysvetľovaní budem používať dva články. Prekrývajú sa:
i3wm IV. - Pracovanie s plochami
i3wm V. - Otváranie programov na špecifických plochách

i3wm IV. - Pracovanie s plochami sa venuje tomu ako si zjednodušiť prácu s plochami ich predvolenou definíciou. Čo v praxi znamená, že použitím napríklad slova WEB sa určí, že sa jedná o plochu, na ktorej sa majú otvárať všetky požadované programy. Napríklad ide o všetky používané internetové prehliadače. Pri slove DOWN zase všetky programy, ktoré súvisia so sťahovaním súborov z internetu ako je bittorrentový klient (Transmission, Tixati...), správca sťahovania (Freerapid Downloader, JDownloader, uGet...). Všetky tieto "slová" označujú názov plochy a jej určenie. Článok je rozdelený do dvoch tématických celkov. Prvým z nich, že sú plochy neusporiadané. Ich poradie na bare určuje ich poradie otvorenia. Druhou variantou je usporiadané plochy. Vtedy nie je pri ich usporiadaní dôležité kedy boli otvorené, ale aké číslo (poradie) im bolo pridelené. To značí, že ak bola plocha číslo 2 neskôr ako plocha číslo 5, tak sa usporiadaná pred plochu číslo 5. V prvom prípade by tomu tak nebolo. Používam druhú usporiadané metódu. Určenie názvov plôch je definované touto pasážou Tá, ktorú si skopíroval v predchádzajúcej odpovedi):
Kód: [Vybrat]
## deklarácia plôch
 set $WS1 1:HOME
 set $WS2 2:EMAIL
 set $WS3 3:RSS
 set $WS4 4:WEB
 set $WS5 5:MUSIC
 set $WS6 6:DOWN
 set $WS7 7:MOVIE
 set $WS8 8:OFFICE
 set $WS9 9:CODE

i3wm V. - Otváranie programov na špecifických plochách sa venuje už samotnej organizácii programov. Na to slúži skratka assign. Potrebné informácie sa dajú zistiť pomocou príkazu xprop v termináli. Toto otváranie znamená, že spustím Firefox a on sa mi automaticky otvorí na stanovenej ploche. Nie je potrebná žiadna iná akcia. Otvorí sa aj v prípade, že plocha ešte nie je vytvorená.

Firefox bude vyzerať takto (pri deklarácii plochy):
Kód: [Vybrat]
assign [class="^Firefox$"] $WS6
V ukážkovom konfiguračnom súbore ide o tento riadok:
Kód: [Vybrat]
assign [class="^Firefox$"] $WS5
Tento príkaz premiestní zamerané okno na stanovenú plochu:
Kód: [Vybrat]
bindsym $mod+Shift+i move container to workspace WEB
V ukážkovom konfiguračnom súbore ide o tento riadok. Otvorené a zamerané okno sa premiestni na plochu číslo 5:
Kód: [Vybrat]
bindsym $mod+Shift+Ctrl+i move container to workspace $WS5
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #14 kdy: 19. Duben 2018, 07:21:09 dopoledne »
Děkuji za velikou a trpělivou pomoc. Budu ale s dotazy pomalu končit, už je toho dost. Závěr:

1. Zvolené programy se mně podařilo na určených plochách otvírat. Původně jsem se mýlil, myslel jsem, že příkaz např. bindsym $mod+Ctrl+n otevře program na zvolené ploše. Ale zjistil jsem, že program musím otevírat jako dosud, ale že se na ploše např. workspace $WS3 otevře. Myslím, že je to tak?

2. i3 už na jisté úrovni dokážu ovládat, stále si říkám, zda jsem si neukousl příliš velké sousto. Už to začíná jít, a najednou přijde záraz. Např:

3. Příkazy assign [class="^Firefox$"] $WS5 a další jsem opsal od tebe. Když jsem chtěl ale sám najít údaje intance a class, program xprop jsem nikde nenašel, jen xorg-xprop, po instalaci a otevření jsem u WM_CLASS(STRING) našel jenom  “terminator ”, “Terminator ”, nepřišel jsem na to, jak získat údaje např pro Pale moon. Nepomohla ani příručka ani Google.

4. Nebo příkaz mod + r fungoval tam i zpět. A najednou zpátky nešel, trvalo než jsem našel, že stačí jen Est nebo Enter.

5. Nadále, pokud mně něco podobného neodradí, budu studovat tvoje články a Příručku a asi po 2 týdnem bych chtěl nainstalovat Arch i3wm nainstalovat jako hlavní distribuci. Ještě jednou díky.