lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #15 kdy: 19. Duben 2018, 09:49:26 dopoledne »
xprop je súčasťou xorg-xprop. Spúšťa sa v termináli pomocou príkazu xprop. Po potvrdení enterom sa kurzor zmení na krížik. Vtedy je potrebné kliknúť na potrebné, samozrejme, že otvorené okno. Ak chcem zistiť informácie o Pale Moon, kliknem na oknom Pale Moon. Zobrazí sa výstup (pre bežné potreby podstatná časť):
Kód: [Vybrat]
WM_CLASS(STRING) = "Navigator", "Pale moon"
Pre otváranie na špecifickej ploche je pre bežné použitie potrebný druhý údaj (Pale moon). Zápis v základnom konfiguračnom súbore bude vyzerať následovne:
Kód: [Vybrat]
assign [class="^Pale moon$"] $WS5
Vďaka tomu sa nové okno prehliadača Pale Moon otvorí na požadovanej ploche číslo 5. Plocha nemusí byť aktivovaná. Vytvorí sa sama. Otvoriť sa dá buď pomocou klávesovej stratky alebo cez menu aplikácií. Na menu aplikácií sa bežne používajú dva základné programy: dmenu (a jeho odnože) a rofi. Ďalej existuje skript morc_menu, ktorý funguje aj s dmenu, aj s rofi. Ďalej by ťa mohlo zaujímať jgmenu, ktorý sa nachádza v základných repozitároch.

Prvý údaj (Navigator) je potrebný pre bližšie určenie správania sa konkrétnej časti prehliadača ako je napríklad plávajúce okno záložiek. Vtedy výstup bude vyzerať takto (Places):
Kód: [Vybrat]
WM_CLASS(STRING) = "Places", "Pale moon"
A zápis v základnom konfiguračnom súbore, aby sa okno otváralo ako plávajúce:
Kód: [Vybrat]
for_window [class ="Pale moon" instance="Places"] floating enable
Ďalej sa prvý údaj dá použiť na špecifické umiestnenie plávajúce okna na obraze. Príkaz v základnom konfiguračnom súbore bude vyzerať takto:
Kód: [Vybrat]
for_window [class ="Pale moon" instance="Places"] resize set 1024 600
for_window [class ="Pale moon" instance="Places"] move absolute position 135 100

Prvý príkaz (resize set) určí konkrétnu veľkosť okna.
Druhý príkaz (move absolute position) posunie okno na požadovanú pozíciu.

To s tým $mod+r a vrátenie... v základnom konfiguračnom súbore to určuje táto pasáž:
Kód: [Vybrat]
# back to normal: Enter or Escape
bindsym Return mode "default"
bindsym Escape mode "default"

Tá istá je pri každej rozširujúcej funkcii ako je resize. A ak vytváraš svoju vlastnú, je potrebné ju nadefinovať.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #16 kdy: 20. Duben 2018, 09:52:40 dopoledne »
1. Díky tvému výkladu jsem použití xprop pochopil a běžně používám. Mně nefungoval proto, že jsem ho zkoušel na aplikacích, u kterých jsem měl už určenou specifickou plochu, na které se má otvírat. Když jsem ji v konfiguraci z "Applications & Specific workspaces" vymazal, fungoval xprop jak popisuješ.

2. Plovoucí - u některých aplikací je uváděn class i instance, u jiných jen class. Je to tehdy, když v xprop je class i instance stejné? Díky. Enable i disable u vyhledávačů jsem pochopil - plovoucí jen záložky.

3. Z "Other keybinds" i "Resize & Position & Move to worspace" také něco použiju, něco se budu snažit pochopit. Já se totiž snažím být minimalistický, mám jen skutečně pro mě potřebné programy.

4. Konfigurace, kterou jsi mně poslala, mně nejvíce pomohla, velmi jsem z ní čerpal (opisoval). Ještě jednou děkuji.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #17 kdy: 20. Duben 2018, 11:37:53 dopoledne »
Plávajúce okná:
Pokúsim sa to vysvetliť na Firefox. Dvojitá špecifikácia sa používa pri konkretizácii určitého komponentu hlavného okna. Tým hlavným oknom je Firefox. Takým príkladom sú záložky. V konfiguračnom súbore sú tieto dve úpravy:
Kód: [Vybrat]
for_window [class ="Firefox" instance="Navigator"] floating disable
for_window [class ="Firefox" instance="Places"] floating enable

Kód: [Vybrat]
for_window [class ="Firefox" instance="Navigator"] floating disableTento riadok zakáže plávajúce okno hlavného okna prehliadaču. Neviem, či je to štandard, ale ja som ho od určitého času mala plávajúce a týmto riadkom vynútim tilling. Malo by to fungovať i bez instance="Navigator". Takto je označené hlavné okno prehliadača.

Kód: [Vybrat]
for_window [class ="Firefox" instance="Places"Tento riadok už povolí plávajúce okno zo záložkami, históriou či stiahnutými súbormi.
class ="Firefox" určuje tzv. rodiča alebo hlavné okno, ku ktorému sú priradené vedľajšie okná. Bez určenia rodiča, nebude fungovať nastavenie týkajúce sa jeho dieťaťa.
instance="Places" už určuje samotné tzv. detské okno. Okno podradené tomu hlavnému.

Ešte je tu jedna vec, ktorú by som rada trochu vysvetlila. Niekedy totižto nefunguje instance a je potrebné pre dosiahnutie požadovaného výsledku použiť iný parameter. Ako je to u Nightly. Teraz funguje aj klasická deklarácia aká je použitá pre Firefox, no po jednej aktualizácii sa to rozhádzalo a bola som nútená použiť niečo iné. Tým druhým parametrom je title. Rovnakú funkciu vykoná i window_role.
Bežne sa požíva tento riadok: WM_CLASS(STRING) = "Places", "Nightly"
Title určuje tento riadok: WM_NAME(COMPOUND_TEXT) = "Knižnica"
Window_role určuje tento riadok: WM_WINDOW_ROLE(STRING) = "Organizer"

Tak ja mám v súčasnosti 669 balíčkov. Veľa programov, ktoré sú v konfiguráku zadefinované, už nepoužívam. Niekedy si ale zmyslím, že napríklad opäť vyskúšam Operu. Tak to tam nechávam, nech sa s tým nemusím znovu srať. Takto nepoužívam ani Firefox (používam Nightly), ani Pale Moon, Hexchat, LibreOffice. V sekcii o pozícii... prvým programom je prehliadač obrázkov, druhým prehliadač PDF, vyhľadávač súborov, ovládač hlasitosti, okno inštalátoru, prehliadače, Gimp (ten je náročnejší na prispôsobenie, má tendenciu robiť si, čo sa mu zachce, preto je lepšie určiť všetko) a napokon okno s výberom súboru. Ono sa to len zdá, že je tam veľa programov. :)

Rado sa stalo. :)
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #18 kdy: 21. Duben 2018, 09:51:47 odpoledne »
Když už jsem měl zato, že jsem i3wm celkem zvládl, znenadání po konfiguraci, nejprve i3config a potom i3blocks se mně jako už na začátku objevila ta hrozná hláška:

Error: status_command process exited unexpectedly (exit 1)

s kterou si ani po několika hodinách nevím rady.
Předtím mně pomohlo, když jsem zasáhl do lokalizace. Podotýkám, že před vznikem této chyby jsem s lokalizací nic nedělal.  Nyní jsem ji znovu upravoval, i přečetl tvůj článek, a nepřišel jsem na chybu. Ovšem nevím, lokalizace se dělá při chrootu, nyní nevím, jak ho vyvolat, normálně mně to nejde.Také jsem ovšem povyšoval Virtualbox, tak nevím jestli to nesouvisí s tím. Nyní totiž to píše
Citace
arch login [14.763777]vboxsf. Old binary mount data not suported, remove absolete mount vboxsf and/or update you Vboxservice.
Virtualbox jsem se snažil upravovat.
 Myslím, že tato chyba nesouvisí  s i3, ale a Archem. Když jsem totiž na začátku experimentování zkoušel i3 Debianu, nic podobného se mně nestalo. Ale u Archu bych rád zůstal. Nevím tedy jak chybu odstranit (vše ale jede jako dřív, kromě chybějícího panelu). Děkuji za jakoukoliv pomoc.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #19 kdy: 22. Duben 2018, 08:21:11 dopoledne »
Budem stručná, som jednou nohou na odchode...
Lokalizácia sa dá meniť aj bez chrootu. Už raz si to poslala odkaz na článok, kde to rozoberám. Volá sa Zmena alebo pridanie jazyka systému. Ja mám takto vytvorený československý systém.

Stručný postup:
Zistenie lokalizácie
Kód: [Vybrat]
locale -a
Výstup:
Kód: [Vybrat]
C
cs_CZ.utf8
en_US.utf8
POSIX
sk_SK.utf8

Zistenie chybovej hlášky pre lokalizáciu:
Kód: [Vybrat]
locale
Výstup
Kód: [Vybrat]
LANG=cs_CZ.UTF-8
LC_CTYPE=cs_CZ.UTF-8
LC_NUMERIC="cs_CZ.UTF-8"
LC_TIME=sk_SK.UTF-8
LC_COLLATE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MONETARY="cs_CZ.UTF-8"
LC_MESSAGES=cs_CZ.UTF-8
LC_PAPER="cs_CZ.UTF-8"
LC_NAME="cs_CZ.UTF-8"
LC_ADDRESS="cs_CZ.UTF-8"
LC_TELEPHONE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="cs_CZ.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.UTF-8"
LC_ALL=

Treba zistiť, či tam nie je nejaká takáto hláška:
Kód: [Vybrat]
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory

Úprava potrebného súboru pomocou nejakého textového editoru a ako správca:
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/locale.gen
Vyhľadá sa požadovaný jazyk, ktorý sa odkomentuje, súbor sa uloží a uzavrie. Otvorí sa terminál sa vygeneruje sa nová lokalizácia:
Kód: [Vybrat]
sudo locale-gen
Potom sa opäť pomocou nejakého textového editoru otvorí potrebný konfiguračný súbor:
Kód: [Vybrat]
sudo gedit /etc/locale.conf
Môj vyzerá takto:
Kód: [Vybrat]
LANG=cs_CZ.UTF-8
LANGUAGE=cs_CZ.UTF-8:sk_SK.UTF-8
LC_CTYPE=cs_CZ.UTF-8
LC_TIME=sk_SK.UTF-8
LC_MESSAGES=cs_CZ.UTF-8

V /etc sa skús pozrieť, či tam nie je locale.gen.pacold alebo locale.gen.pacnew. A manuálne sa kontrolovať locale.gen, či sú zvolené jazyky, ktoré majú byť. Ono by sa malo po každej aktualizácii glibc manuálne spustiť locale.gen. Priznám sa, že som to nikdy nerobila a nikdy som kvôli tomu nemala problémy.

A ešte taká primitívna otázka... meníš i3status za i3blocks. Máš i3blocks nainštalované? A pošli sem úryvok zo základného konfiguračného súboru. Konkrétne túto časť:
Kód: [Vybrat]
bar {
     i3bar_command i3bar -t     status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf
     position          top
     height    21
     workspace_buttons yes
     tray_output       yes
     strip_workspace_numbers    no
     bindsym button2 exec $HOME/.config/i3/Scripts/dmenu_history -i -p "Search >>" -fn 'Terminus-14:bold' -h 24 -w 1000 -x 340 -y 50 -nb '#303d44' -nf '#5994ad' -sb '#5994ad' -sf '#303d44'
     bindsym button3 exec $HOME/.config/i3/Scripts/morc_menu
     font pango:Hack 11
     colors {
          background   #303d44ff
          statusline   #303d44
          separator    #303d44
          focused_workspace   #5994ad    #5994ad    #303d44
          active_workspace    #5994ad    #5994ad    #303d44
          inactive_workspace  #303d44    #303d44    #5994ad
          urgent_workspace    #303d44    #303d44    #4f6571
            }
    }
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #20 kdy: 22. Duben 2018, 11:14:02 dopoledne »
Ospravedlňujem sa, zabudla som na tú druhú chybu. Objavila som toto, kde sa odkazuje na [arch-commits] Commit in virtualbox/trunk (4 files). VB nepoužívam. Už ani VMware. Kedy som používala QEMU/KVM, ale už nepoužívam ani to. A chcela by som ťa upozorniť na to, že je možné, že VB nebude na i3 korektne fungovať. V minulosti nové verzie VB nešli, už si ani nepamätám, čo to robilo. Nainštalovala som ho, lebo som potrebovala upraviť články.

Už si spomínam. :D
Automatická zmena veľkosti okna. ale možno to už opravili. Bohvie. Treba vyskúšať.

A mrkla som do AUR, je tam virtualbox-i3.
Balíček
Vyhľadávanie

Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #21 kdy: 22. Duben 2018, 04:00:53 odpoledne »
Ještě jsem leccos zkoušel, marně.
1. Po otevření /etc/locale.gen mně sice vyjede tabulka s jazyky, ale předtím:"proces 3815:Gtk-WARNING** 20:26:25.434: Locale not supported by C library. Using the fallback 'C' locale".

2. Po zadání locale -a mně vyjede
Citace
C
cs_CZ.utf8
POSIX, ovšem také hláška
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory

3. Po zadání locale
Citace
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
LANG=cs_CZ.UTF-8
LC_CTYPE=cs_CZ.UTF-8
LC_NUMERIC="cs_CZ.UTF-8"
LC_TIME=cs_CZ
.UTF-8
LC_COLLATE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MONETARY="cs_CZ.UTF-8"
LC_MESSAGES=cs_CZ.UTF-8
LC_PAPER="cs_CZ.UTF-8"
LC_NAME="cs_CZ.UTF-8"
LC_ADDRESS="cs_CZ.UTF-8"
LC_TELEPHONE="cs_CZ.UTF-8"
LC_MEASUREMENT="cs_CZ.UTF-8"
LC_IDENTIFICATION="cs_CZ.UTF-8"
LC_ALL=

4. Úpravu konfiguračního souboru /etc/locale.gen a vygenerování jazyka "locale-gen" jsem dělal jak popisuješ, to dělám běžně.

5. i3blocks mám nainstalované. Úryvek .config/i3/config
Citace
bar {
                     status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf

}

je chudý. Měl jsem tam postupně všechny údaje z tvé konfigurace, některé jsem vymazal, protože bránily funkčnosti, např "i3bar_command i3bar -t" a další. Měl jsem v rámci svých možností konfiguraci skoro jako je tvoje vzorová. Postupně, v domnění, že některé  doplňující přidání v ten den mohlo způsobit uvedenou chybu, jsem to vymazal.

6. Virtualboxem a vlivem jeho upgrade jsem se zatím nezabýval, to až, kdyby se mně (tobě) chyba nepodařila odstranit, vše budu dělat znovu.
Děkuji za pomoc.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #22 kdy: 22. Duben 2018, 05:06:25 odpoledne »
A /etc/locale.conf si skontroloval a upravil? Môj vyzerá takto. Dôležité je LANG=cs_CZ.UTF-8.
Kód: [Vybrat]
LANG=cs_CZ.UTF-8
LANGUAGE=cs_CZ.UTF-8:sk_SK.UTF-8
LC_CTYPE=cs_CZ.UTF-8
LC_TIME=sk_SK.UTF-8
LC_MESSAGES=cs_CZ.UTF-8

Po úpravách je potrebné znovu vygenerovať lokalizáciu:
Kód: [Vybrat]
sudo locale-gen
Skús v termináli zadať tento príkaz:
Kód: [Vybrat]
export LANG=cs_CZ.UTF-8
A potom znovu skontrolovať lokalizáciu:
Kód: [Vybrat]
locale -a
Ak to bude fungovať (ale až po skontrolovaní konfiguračného súboru /etc/locale.conf), pridať tento riadok do ~/.bash_profile:
Kód: [Vybrat]
export LANG=cs_CZ.UTF-8

Citace
i3bar_command i3bar -t
Umožní priehľadnosť i3bar. Funkčné iba s i3gaps. Nie je povinné.

Citace
status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf
Povie, aby sa spolu s i3bar použilo i3blocks a nalinkuje konkrétny konfiguračný súbor.

Citace
position          top
Určuje pozíciu panelu. Top je pozícia hore. Bottom je pozícia dolu.

Citace
height    21
Určuje šírku panelu v pixeloch.

Citace
workspace_buttons yes
Povolí zobrazenie ikon pre prepínanie plôch. To sú tie 1:HOME... Existujú dve hodnoty. yes ich zobrazí, no ich skryje.

Citace
tray_output       none
Povolí alebo zakáže zobrazenie systémových ikon. Má tri hodnoty: none zobrazenie zakáže, primary zobrazí systémové ikony na monitore, ktorý je označený ako primárny a napokon sa dá konkretizovať výstup (napríklad e-DP1).

Citace
strip_workspace_numbers    no
Povolí alebo zakáže zobrazenie čísel pri označení plochy. no je zobrazí (1:HOME), yes ich nezobrazí (HOME).

Citace
bindsym button2 exec $HOME/.config/i3/Scripts/dmenu_history -i -p "Search >>" -fn 'Terminus-14:bold' -h 24 -w 1000 -x 340 -y 50 -nb '#303d44' -nf '#5994ad' -sb '#5994ad' -sf '#303d44'
Určuje akciu, ktorá sa vykoná pri kliknutí na paneli. V tomto prípade o klik kolečkom.

Citace
bindsym button3 exec $HOME/.config/i3/Scripts/morc_menu
Určuje akciu, ktorá sa vykoná pri kliknutí na paneli. V tomto prípade o pravý klik.

Citace
font pango:Hack 11
Určuje písmo, ktoré sa použije pre panel a bar.


Citace
colors {
    background    #303d44ff
    statusline        #303d44
    separator        #303d44
    focused_workspace     #5994ad    #5994ad    #303d44
    active_workspace        #5994ad    #5994ad    #303d44
    inactive_workspace     #303d44    #303d44    #5994ad
    urgent_workspace       #303d44    #303d44    #4f6571
        }
Určuje farby pre panel a bar (background, statusline, separator) a pre ikony plôch (*_workspace).
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #23 kdy: 22. Duben 2018, 07:21:49 odpoledne »
1. /etc/locale.conf jsem zkontroloval. Použitím příkazu "echo LANG=cs_CZ.UTF-8 > /etc/locale.conf" jsem do něj dostal "LANG=cs_CZ.UTF-8"  ( ale až po úpravě práv).

2. sudo locale-gen     cs_CZ ....done
                                 cs_CZ.ISO-8859....done. V locate.gen jsem odkomentoval oba. Potom jsem zase cs_CZ.ISO...
zakomentoval. Ať tak či onak v obou případech hláška
Citace
xes_PR.ISO-8859-1...soubor "xes_PR" definice národního prostředí nelze otevřít. Adresář nebo soubor neexistuje.

3. Zadal jsem "export LANG=cs_CZ.UTF-8" a potom "locale -a" a už vyjela lokalizace bez těch odporných hlášek
Citace
locale: Cannot set LC_CTYPE to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_MESSAGES to default locale: No such file or directory
locale: Cannot set LC_ALL to default locale: No such file or directory
a po zkontrolování /etc/locale.conf jsem příkaz export.....uložil do ~/.bash_profile. Ovšem ani po novém vygener. lokalizace ani po restartu žádná změna.

Popisu jednotlivých položek v konfiguraci i3bar jsem rád, jistě někdy použiju, ale bez odstranění popisované chyby se nemohu pohnout dál.

 

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #24 kdy: 22. Duben 2018, 07:50:42 odpoledne »
Sláva!!!

Dostal jsem takové vnuknutí a v hlavním konfiguračním souboru jsem smazal
Citace
status-command i3blocks -c /etc/i3blocks.conf
a nahradil
Citace
status_command i3status
a objevil se bar v plné barevné nádheře místo té odporné červené chyby.

Prosil bych teď o objasnění a odhalení, abych se mohl z toho poučit. Maně si vzpomínám, že jsem před tím právě upravoval konfiguraci i3blocks. Velmi děkuji za tuto nevídanou a trpělivou pomoc.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #25 kdy: 22. Duben 2018, 08:05:58 odpoledne »
Arch Wiki na preštudovanie: Environment variables

Zaujímavé riešenie pre export: (export LANG=cs_CZ.UTF-8)
Kód: [Vybrat]
/etc/environment
xinitrc
bashrc

Kód: [Vybrat]
status_command i3statusToto značí, že požívaš i3status, nie i3blocks.

Skús toto:
Kód: [Vybrat]
bar {
        status_command i3blocks
}



Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #26 kdy: 23. Duben 2018, 03:50:55 odpoledne »
Citace
/etc/environment
xinitrc
bashrc
Ano, toto jsem udělal.

Jakmile zaměním i3status za i3blocks, okamžitě chyba. Při návratu na i3status, hned krásný panel. Jak to, že nepoužívám i3block, ale i3status? Udělal jsem vše podle návodu.

i3blocks už mně fungoval bez chyby, to se změnilo nevím jak.

Nečekám nečinně, ujistil jsem se, že mám i3blocks nainstalovaný ( /usr/lib/i3blocks). i3blocks jsem přeinstaloval, také nainstaloval z yaourtu i3blocks-git, nyní hledám na googlu - zatím nic.

Co tak zkusit ten 3. bar s conky? Ale to by byl útěk od problému.Děkuji za trpělivost.

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #27 kdy: 23. Duben 2018, 07:48:47 odpoledne »
Kód: [Vybrat]
status_command i3status
status_command i3blocks
Tento riadok určuje, čo sa používa na zobrazenie výstupov (dátum, net a podobne). Ak je tam i3status, používa sa i3status. Ak je tam i3blocks, používa sa i3blocks. Ak si odinštaluješ i3status a použiješ ho pre výstup, zobrazí sa chybová hláška:
Kód: [Vybrat]
Error: status_command not found or is missing a library dependency (exit 127)
Aktualizoval si? Ak áno, čo. Toto je v Archu dôležité sledovať. Najmä kritickejšie aktualizácie. A potom oznámenia o možných potrebných intervenciách pri aktualizácii. Skús spomenúť, čo tomu predchádzalo.
To, že nefunguje i3blocks korektne, je asi tou chybou v lokalizácii. Skúšal si po zadaní príkazu export LANG=cs_CZ.UTF-8, či funguje i3blocks?
Používaš správcu prihlásenia? Ak áno, naštuduj si ho.
Naštudoval si si priložený odkaz? Tých možností tam je viac.
Vyskúšal si status_command i3blocks?
Skús v termináli zadať príkaz, ktorý používaš ako deklaráciu i3blocks v základnom konfiguračnom súbore. Hľadaj ERROR.
Vyskúšal si i3blocks-git a i3blocks-gaps-git (mal nejaké problémy, skúšala som ho)? Fungovalo to?
Aký konfiguračný súbor používaš? Stále ten, s ktorým prichádza i3blocks?
Aký výstup dostaneš po zadaní echo $LANG?
Porovnaj výstupy pre localectl a sudo localectl?

Raz som po jednej aktualizácii mala pototo lokalizáciu. Srala som sa s tým pol dňa, ale oni to nasledujúci deň opravili. :D Ale aj tam som túto chybovú hlášku nemala. Vlastne žiadnu. Iba exit 127.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

lombardo1981

  • Plný člen
  • ***
  • 122
    Příspěvků
  • Karma: +5/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #28 kdy: 23. Duben 2018, 07:58:52 odpoledne »
Skús si ten základný konfiguračný súbor pre i3blocks, ktorý sa nachádza v /etc/i3blocks.conf skopírovať napríklad do ~/.config/i3/i3blocks.conf a použiť toto:
Kód: [Vybrat]
status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf
Síce pochybujem, že to bude fungovať, ale pri užívateľskom konfiguračnom súbore už môžeš pridávať parametre do základného konfiguračného súbore pre i3.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch i3-wm Suspend and hibernate - pokrač. původ. Susp.and and hyb. z 14/2 2018
« Odpověď #29 kdy: 23. Duben 2018, 10:47:03 odpoledne »
Prosím, proč se mně po zadání "Prohlédnout" ztratí dlouhá a pracná odpověď. 60 min. jsem ji nepsal!!!
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Po zkopírování těch 2 souborů a zadání do konfigurace
Citace
status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf
vše v pořádku funguje.

2. Nyní mám 2 soubory i3blocks, jeden v /etc a druhý v .config. Protože jsem měl původně jen jeden v /etc, zadával jsem podle rady ......../etc/i3blocks.conf, což se ukázalo jako příčina problému. Proč se mně při instalaci i3blocks nakopíroval do /etc a ne do .config? Nevěděl jsem, že musí být v příkazu "..../.config/i3/i3blocks.conf", jinak je chyba.

3. Když zadám
Citace
status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf
nebo stačí jen
Citace
status_command i3blocks
, nebo znovu zadám
Citace
status_command i3status
, na konfiguraci se nic nemění, zůstává stejná, mění se jen vzhled panelu. Nestačí tedy konfigurovat a ponechat
i3status?

4. Prostudovat Environment variables nebude tak hned, je to zatím nad moje možnosti.

5. Výpisy:
Citace
echo $LANG
cs_CZ.UTF-8
Citace
localectl
System Locale:LANG=cs_CZ.UTF-8
VS Keymap : n/a
X11 Layout: n/a
sudo localectl  stejné