Instalace, poinstalační a bootovací problémy | 14. Únor 2018, 04:36:13 odpoledne
Suspend and hybernate

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 38
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Suspend and hybernate
« kdy: 14. Únor 2018, 04:36:13 odpoledne »
Dobrý den,
před nějakým časem jsem měl problém s instalací Archu, nakonec jsem to vzdal. Nedalo mně to, a znovu jsem jsem se do toho pustil. Na Virtualboxu jsem instaloval klasickým způsobem (z příkazové řádky) tolikrát, že to bezpečně umím včetně sdílených složek. Používám LXDE, později bych rád nakonfiguroval pouze Openbox.

Abych však instaloval Arch jako hlavní systém, k tomu mně chybí možnost uspání a hybernace. Na googlu jsem prošel kde co, našel jsem pouze na stránce

https://www.root.cz/clanky/arch-linux-sprava-sezeni-uzamceni-obrazovky-ikony-v-menu-jwm/

něco pro JWM, to mně nepomohlo. Na ArchWiki jsem se snažil proniknout do článku "Power management/Suspend and hibernate", ale je to pro mne příliš složité. Kdybych aspoň věděl, co z toho použít.
Prosím proto o případný jiný odkaz nebo radu. Předem děkuji za každou pomoc.
Mimo jiné, stejný problém je i na Antergosu a jiných klikacích instalacích Archu, které jsem chtěl použít pouze jako návod pro pochopení.
Omlouvám se, problém jsem špatně popsal; uspat do paměti nebo jinak jde snadno, ale neprobudí se.
« Poslední změna: 14. Únor 2018, 04:54:17 odpoledne od Josef Honzík »

archman

  • Administrátor
  • Nováček
  • *****
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
  • Linux je jediná správná volba
    • Zobrazit profil
    • Arch Linux cz
Re:Suspend and hybernate
« Odpověď #1 kdy: 16. Únor 2018, 07:43:33 dopoledne »
Krásné ráno,
osobně používám na odhlašování, vypínání, hybernaci i uspávání nástroj Oblogout, který mi pracuje naprosto bez problémů. Instalovat lze přes pacman. Blíže jej popsala Lombardo v článku https://arch-linux.cz/openbox-vi-skript-oblogout-alebo-ako-sa-setrit-energiou/.
« Poslední změna: 16. Únor 2018, 07:58:11 dopoledne od archman »
Arch Linux, Openbox WM (64bit), kernel 4.15.3-1-ARCH, # Asus Z170 A, Intel(R) Core(TM) i5-6600 CPU @ 3.30GHz, 16GB RAM DDR4, GK ASUS GT630-SL-2GD3-L.

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 38
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Suspend and hybernate
« Odpověď #2 kdy: 16. Únor 2018, 10:29:13 dopoledne »
Velmi děkuji,
budu zkoušet a oznámím výsledek. Prosím ještě o potvrzení tohoto: Pokud chci dojít k výsledku, musím nainstalovat Arch jako základní distribuci, domnívám se, že ve Virtualboxu si mohu vyzkoušet jen instalaci a nastavení, výsledek ale nepoznám.

archman

  • Administrátor
  • Nováček
  • *****
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
  • Linux je jediná správná volba
    • Zobrazit profil
    • Arch Linux cz
Re:Suspend and hybernate
« Odpověď #3 kdy: 17. Únor 2018, 07:35:26 dopoledne »
Ano, také si to myslím :)
Arch Linux, Openbox WM (64bit), kernel 4.15.3-1-ARCH, # Asus Z170 A, Intel(R) Core(TM) i5-6600 CPU @ 3.30GHz, 16GB RAM DDR4, GK ASUS GT630-SL-2GD3-L.

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 38
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Suspend and hybernate
« Odpověď #4 kdy: 06. Duben 2018, 02:29:23 odpoledne »
Dobrý den,
ozývám se skoro po 2 měsících. Naposledy jsem psal, že oznámím výsledek svých pokusů. Arch jsem nainstaloval i nakonfiguroval s WM Openbox, a skutečně pomocí nástroje Oblogout funguje uspávání i hybernace atd, takže bych mohl být spokojený. Tím je problém vyřešený. Prosím však o pomoc s dalším.

Objevil jsem i3 wm, ve Virtualboxu nainstaloval a zkouším, a to je jiný problém. Zdánlivě snadný, ale potíž mně dělá konfigurace. Hlavně opět pokus s úpravami pro uspání, hybernaci, vypínání podle články paní Lombardo:

https://arch-linux.cz/i3wm-xi-vypnutie-a-restart/ 
           
Potřeboval bych vysvětlit styl těchto článků psaných na vysoké úrovni. Když jsem postupoval podle návodu a vložil do konfiguračního souboru doporučenou pasáž od "set $powermenu......až po ....}" do té doby funkční Arch i3wm se nenapravitelně rozbil, nejde ani vložit příkaz do terminálu ani nic jiného. Nepomohlo ani odstranění vloženého textu Ještě že umím virtualní stroj klonovat. Neměli tam být některé části zakomentované? A proč je část černě a část červeně? Velmi rád bych podle těchto náročných návodů postupoval, proto prosím o vysvětlení. Restart vždy provádím.

Rovněž když jsem podle článku

https://arch-linux.cz/i3wm-iii-zakladna-konfiguracia/

zkoušel konfiguraci - změnit bar -  upravit i3 status nebo zaměnit za bar podle i3block, ztratil jsem spodní panel a místo něho dostal chybu, kterou jsem se náhodně naučil odstranit, když na mnoha stránkách Googlu jsem nenašel řešení. Naštěstí tady pomohlo vymazání vloženého.
Děkuji za každou pomoc.
 


lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 81
    Příspěvků
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
Re:Suspend and hybernate
« Odpověď #5 kdy: 06. Duben 2018, 03:31:58 odpoledne »
Prosím, založ novú tému, nech sa to nemieša. Ďakujem veľmi pekne. Trochu to tam aj rozpíš. Vo WP je rozhádzané formátovanie, možno robí problémy to. Zatiaľ pridávam odkazy na moju súčasnú konfiguráciu pre rýchle vyskúšanie:

Závislosti: i3gaps, i3blocks, dmenu, feh
Ich inštalácia:
Kód: [Vybrat]
sudo pacman -S i3-gaps i3blocks feh dmenuJa ale používam dmenux-git, ktorý sa nachádza v AUR.

Pozícia panelu: hore (position top)
Pre pozíciu dole (position bottom).

config
i3blocks
ukážka

Časť pre vypnutie atď vyzerá takto:
Kód: [Vybrat]
set $powermenu (E)xit, (R)eboot, (P)oweroff
bindsym $mod+Delete mode "$powermenu"

mode "$powermenu" {
    bindsym e exec --no-startup-id i3-msg exit, mode "default"
    #bindsym l exec --no-startup-id i3lock-fancy -g -f "Hack-Regular" -t "In the long run we are all dead.", mode "default"
    bindsym r exec --no-startup-id systemctl reboot, mode "default"
    bindsym p exec --no-startup-id systemctl poweroff, mode "default"

    # back to normal: Enter or Escape
    bindsym Return mode "default"
    bindsym Escape mode "default"
}
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 38
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Suspend and hybernate
« Odpověď #6 kdy: 06. Duben 2018, 11:03:57 odpoledne »
Děkuji za snahu mně pomoci, avšak odpověď je nad moje možnosti. Jak je uvedeno, jsem začátečník. K ukázkově dokonalé konfiguraci možná někdy dospěji. Já bych prosil o pomoc pouze a pouze v následujícím:
Proč, když jsem postupoval přesně podle návodu na stránce "i3wm XI. – Vypnutie a reštart" podle části "Prvý spôsob bez použitia skriptu:" a vložil do konfiguračního souboru sudo leafpad ~/.config/i3/config přesně uvedenou pasáž, restartoval, že mě to způsobilo zhroucení systému, které nešlo napravit ani po odstranění předtím vloženého. Co jsem udělal špatně, nebo měl udělat jinak Jiná pomoc je pro mě jako začátečníka zatím zbytečná. Děkuji předem.

Jsem z i3wm na Archu zatím dosti rozhozený. Přesto, že jsem při instalaci Archu postupoval přesně podle návodu i z těchto stránkek, stále jsem místo panelu dostával hlášení
"Error: status_command process exited unexpectedly (exit 1)" Na Googlu je tato otázka mnohokrát probíraná, nikde však odpověď. Přitom chyba je v lokalizaci provedené přesně podle návodu v části č. V.
Nyní při instalaci podle tvého návodu zase stále chyba "Error status command not found or is missing a library dependency (exit 127)." K odstranění stačilo nainstalovat neuvedený i3status - pro odborníka úsměvné, ale snažící se začátečník bývá v koncích. Ještě jednou předem děkuji za odpověď.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 81
    Příspěvků
  • Karma: +4/-0
    • Zobrazit profil
Re:Suspend and hybernate
« Odpověď #7 kdy: 07. Duben 2018, 09:43:56 dopoledne »
Citace: lombardo1981
Prosím, založ novú tému, nech sa to nemieša. Ďakujem veľmi pekne.

V podstate som ti už odpovedala. WP vždy zmrší formátovanie. A navyše bola menená aj téma, takže sú veci, ktoré pôvodne boli dobré, ale sú teraz ***. Preto som ti dala na ukážku aj v odpovedi, ako to má vyzerať.
Článok i3wm XI. – Vypnutie a reštart som opravila. Už je to v poriadku.


Citace
Error:status_command not found or is missing a library dependency (error 127)
To znamená, že chýba i3status a takisto to znamená, že si mal v základnom konfiguračnom súbore pre i3 túto pasáž:
Kód: [Vybrat]
bar {
        status_command i3status
}

namiesto tejto:
Kód: [Vybrat]
bar {
        status_command i3blocks -c ~/.config/i3/i3blocks.conf
}

Kde ~/.config/i3/i3blocks.conf je cesta ku konfiguračnému súboru pre i3blocks.Prednastavená konfigurácia pre i3blocks sa nachádza v /etc/i3blocks.conf. Dá sa použiť aj tá. Potom bude potrebná pasáž pre úpravu baru takáto:
Kód: [Vybrat]
bar {
        status_command i3blocks
}

Pre ľahšiu manipuláciu si ten prednastavený skopíruj na potrebné miesto.


Citace
Error: status_command process exited unexpectedly (exit 1)
Skús manuálne skontrolovať /etc/locale.gen.
Postup som popísala v článku Zmena alebo pridanie jazyka systému.


« Poslední změna: 24. Duben 2018, 08:40:55 dopoledne od lombardo1981 »
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L