Instalace, poinstalační a bootovací problémy | 10. Červen 2017, 07:05:04 dopoledne
Arch - selhání instalace

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Arch - selhání instalace
« kdy: 10. Červen 2017, 07:05:04 dopoledne »
Dobrý den,
ve Virtualboxu jsem nainstaloval a používal Arch s různými desktopy mnohokrát a bez problému.Konečně jsem se tedy odhodlal k ostré instalaci a opakovaně jsem selhal na následujícím:
Ke  konci instalace před vyjmutím instalační flešky zadávám "nano /etc/pacman.conf" a odkomentuji 2 řádky multilib.
Po vyjmutí flešky a rebootu dám synchronizaci příkazem # pacman -Syyu a výsledek opakovaně k mému zděšení stejný. Několikařádkový výpis chyb a nemožnost použít pacman:
Citace
File exists if you are sure a package manager is not already running, you can remove /var/lib/pacman/db.lck

Jak to, že tato chyba při instalaci z .iso souboru ve Virtualboxu nenastane a při instalaci z USB flash disku ano? Děkuji předem za každou radu srozumitelnou začátečníkovi.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #1 kdy: 10. Červen 2017, 08:57:52 dopoledne »
Kód: [Vybrat]
File exists if you are sure a package manager is not already running, you can remove /var/lib/pacman/db.lck
Táto hláška hovorí, že súbor existuje. Ak si si istý, že nebeží žiadny iný správca súborov, môžeš odstrániť /var/lib/pacman/db.lck.

V prípade, že nie je spustený iný správca súborov, treba odstrániť ten súbor. V termináli zadáš príkaz:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
« Poslední změna: 10. Červen 2017, 06:12:29 odpoledne od lombardo1981 »
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #2 kdy: 10. Červen 2017, 05:43:08 odpoledne »
Citace
Ak si si istý, že nebeží žiadny iný správca súborov,
Citace
V prípade, že nie je spustený iný správca súborov

Velmi děkuji za radu. Ale jak poznám, že neběží jiný správce souborů? Já postupuji přesně podle návodu který poskytl Fedoryno:
https://www.youtube.com/watch?v=q-Ojrq4x83c
s pouhou odlišností, že neinstaluji Gnome, ale Xfce. V Xfce by to měl být Thunar. Ale k tomu jsem se při ostré instalaci nedostal. Nemohu pochopit, že při stejné instalaci, otrocky opsané z uvedeného videa nevnikly ve Virtualboxu žádné problémy, ale při instalaci do systému se to zasekne jak jsem uvedl v otázce. Prosím, nebyla by nějaká možnost jak se o jiném běžícím správci souborů přesvědčit? Já už to tolikrát instaloval a vždy se zklamaně vrátil du Xubuntu a tam hledal nějakou odpověď!  Děkuji předem.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #3 kdy: 10. Červen 2017, 06:28:40 odpoledne »
Nehľadaj za tým nič. Žiadnu konšpiráciu či niečo podobné. Jednoducho sa to niekedy stáva.

Ak si nesputil napríklad Pamac, Octopi, alebo v inom terminálovom okne niečo neinštaluješ, či ako v mojom prípade, nemáš vytvorený update-script, tak chvíľu počkaj. Aj mne sa to niekedy stáva, keď som príliš rýchla a hneď po spustení systému idem aktualizovať. Ono to chvíľu trvá, kým sa ten súbor sám odstráni. No niekedy k tomu nedôjde.

Najskôr odstráň ten súbor:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
A následne pokračuj v aktualizácii:
Kód: [Vybrat]
sudo pacman -Syyu
Ak chceš na inštaláciu používať terminál, odporúčam ti vytvoriť si zopár aliasov. Urýchľuje to prácu. :)
Toto sú moje v .bashrc, ktorý sa nachádza v domovskom priečinku. Ide o skrytý súbor. Pacaur je bezpečnejšia náhrada za yaourt. Písala som o ňom aj článok:
Kód: [Vybrat]
alias ls='ls --color=auto'
alias grep='grep --color=auto'
alias pacaur='pacaur --noconfirm --noedit'
alias q='exit'
alias s='sudo pacman -S'
alias r='sudo pacman -R'
alias ss='pacman -Ss'
alias syu='sudo pacman -Syu'
alias syyu='sudo pacman -Syyu'
alias sc='sudo pacman -Sc'
alias scc='sudo pacman -Scc'
alias ro='sudo pacman -Rns $(pacman -Qtdq)'
alias pr='paccache -r'
alias ps='pacaur -s'
alias pa='pacaur -y'
alias pu='pacaur -u'
« Poslední změna: 13. Červen 2017, 01:53:14 odpoledne od lombardo1981 »
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #4 kdy: 10. Červen 2017, 08:44:40 odpoledne »
Jsem velmi vděčný za pomoc. Zítra jsem celý den pryč, hned jak to bude možné spustím novou instalaci a výsledek oznámím.
Přesto, že Arch umím nainstalovat už skoro po paměti, alias začnu využívat, zvláště na často opakované příkazy instalace a synchronizace. Díky.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #5 kdy: 10. Červen 2017, 08:49:24 odpoledne »
Akú novú inštaláciu? Chceš Arch inštalovať nanovo? To nie je potrebné. Ak je už nainštalovaný. Stačí v termináli zadať ten príkaz.

Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
« Poslední změna: 11. Červen 2017, 09:45:39 odpoledne od lombardo1981 »
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #6 kdy: 11. Červen 2017, 08:44:20 odpoledne »
Ano, dá se říci, že Arch byl nainstalovaný, já však nemohl odhalit problém, k tomu jsem potřeboval internet. Proto jsem Arch zboural a vrátil se ke Xubuntu, odkud také píšu tyto zprávy. Tento postup jsem víckrát zopakoval, proto mohu říci, že teď Arch dokážu nainstalovat dosti rychle (do konečné fáze ale jen ve Virtualboxu). Možná že to šlo jinak, ale protože mně nešel pacman a nejsem zkušený, na jiný způsob jsem nepřišel.

Při nejbližší příležitosti znovu Arch nainstaluji, samozřejmě skončím se stejným problémem a doufám, že vymazání souboru příkazem                          sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
mě pomůže posunout se dopředu. Proč ale v této odpovědi píšeš zadat do terminálu jiný příkaz, a to
/var/lib/pacman/db.lck ?

Uvedený soubor jsem se už dříve snažil odstranit příkazem  "sudo pacman -Rs /var/lib/pacman/db.lck" ale bezvýsledně, asi proto, že pacman nešel. Nemohl jsem ani nic nainstalovat (hlavně Firefox) abych mohl pátrat. Proto jsem se vrátil ke Xubuntu.
 Doufám, že tebou navržený postup pomůže, další přeinstalaci bych už snad neunesl a skončil bych (nerad). Proto promiň tyto delší přípravy i moje zřejmě  diletanské postupy pramenící z nezkušenosti.Děkuji.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #7 kdy: 11. Červen 2017, 10:10:14 odpoledne »
Pretože som sa pomýlila.  ::)
Samozrejme to má byť:
Kód: [Vybrat]
sudo rm /var/lib/pacman/db.lck
Kód: [Vybrat]
sudo pacman -Rs /var/lib/pacman/db.lckTýmto príkazom by sa to nikdy nedalo odstrániť. Pretože potrebuješ odstrániť súbor, nie balíček. A navyše si skombinoval odstránenie (R) s hľadaním (s).

Tak ti teda prajem veľa zdaru. :)
Ja som tiež dnes absolvovala úplnú reinštaláciu Archu. Myslím tým aj preformátovaný komplet disk. Našťastie ten, ktorý je v desktope, je ako odkladací. Je v ňom iba to, čo potrebujem. Všetko ostatné je na exterňákoch.
Ale už moje prostredie vyzerá tak ako prv. :D
To mi pripomenulo, že musím upraviť jeden článok... A že si chem konečne vytvoriť vlastné iso. :D
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #8 kdy: 12. Červen 2017, 07:23:06 dopoledne »
Poznámka: Tuto odpověď píšu ze znovu nainstalovaného věrného Xubuntu po opětovném selhání instalace Archu.

Přes zadání doporučeného příkazu jsem došel opět ke stejnému konci. Popíšu podrobněji. Po zadání příkazu, restartu a volbě
# pacman -Syyu
vybíhá nekonečný výpis zřejmě všech myslitelných zrcadel:
Citace
error: failed retrieving file 'core.db' from ............: Could not resolve host:.................
Když znuvu zadám příkaz
# pacman -Syu
vybíhá jiný výpis: " error.failed to update core (extra,comunity atd.) (unable to lock database)"
a na konci
Citace
error: could not lock database: File exist if you're sure a package manageris not allready running, you remove /var/lib/pacman/db.lck
(Při zadávání otázky jsem neuvede úvodní část). Takže znovu konec a návrat do Xubuntu.
- že příkaz " sudo rm /var/lib/pacman /db.lck proběhl je zřejmé - při jeho opakovaném zadání je odpověď "No such file or directory"
- nemůže být souvislost v tom, že v /etc/pacman.conf pod (multilib) nemám obvyklé core, extra? - doplnil jsem -nepomohlo.
- na konci /etc/pacman/conf je
#[custom]
#[SigLevel] = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs
zakomentované - zkoušel jsem odkomentovat -  bezvýsledně
- nemůže být chyba ve flešce, když z .Iso souboru do Virtualboxu vše proběhlo opakovaně bez problému? Iso soubor byl kontrolovaný sha1sum.
Děkuji předem za další pomoc.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #9 kdy: 12. Červen 2017, 01:53:46 odpoledne »
Podľa toho, čo si teraz napísal, tak hlavnou príčinou je táto chybová hláška
Kód: [Vybrat]
error: failed retrieving file 'core.db' from ............: Could not resolve host:.................
Z nej potom vyplýva tá druhá:
Kód: [Vybrat]
error: could not lock database: File exist if you're sure a package manageris not allready running, you remove /var/lib/pacman/db.lck
Keďže nedošlo ku vykonaniu príkazu a najmä jeho ukončeniu, súbor sa samozrejme neodstránil.
Nižšie si spomínal, že ti nejde internet. Úplne alebo len pacman?
Máš povolené ipv6? Ak áno, v minulosti sa vyskytla chyba, vďaka ktorej pacman nefungoval. Ale iba pacman.

Skús si na skúšku nainštalovať Antergos. Či ti tam bude fungovať internet. Na zistenie, kde je vlastne chyba. Ak teda nefunguje internet v globále. Je to arch-based distro veľmi blízke ku vanilla-arch. Využíva jeho repozitáre, plus spravuje jeden menší vlastný repozitár. Inštalácia je veľmi jednoduchá. Obaja fotrovci na ňom frčia. Keďže je konfigurácia prakticky nulová. Len jeden balíček som musela odinštalovať, pretože nešlo tlačiť z pdf súborov.

Čo sa týka tej úpravy, ktorú si vykonal, na priebeh neá vplyv. Ale nabudúce ju nerob. Ide o vzorovú ukážku pridania nového repozitára:
Kód: [Vybrat]
#[custom]
#[SigLevel] = Optional TrustAll
#Server = file:///home/custompkgs

Kód: [Vybrat]
"No such file or directory"Áno, znamená, že príkaz prebehol v poriadku a že sa súbor na danom mieste nenachádza.

Repozitár multilib nemá žiadne core, ani extra. Ide o ďalší (ako v prípade core či extra) oficiálny repozitár. On iba umožňuje inštaláciu a následné spúšťanie 32-bitových programov na 64-bitovom stroji. Nič viac. Ide hlavne iba o poistku pre prípad, že by program nemal 64-bitovú architektúru, iba 32-bit. Ak by tento repozitár nebol povolený, taký program sa nedá nainštalovať. Inak za normálnych okolností žiadnu lib32 knižnicu nepotrebuješ.

Toto je môj pacman.conf (samozrejme skrátený):
Kód: [Vybrat]
# Misc options
Color
CheckSpace

[core]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[extra]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[community]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

[multilib]
Include = /etc/pacman.d/mirrorlist

Ako vidíš, nemám ani archlinuxfr. Prakticky (pre mňa) nepotrebný repozitár.
« Poslední změna: 12. Červen 2017, 02:19:28 odpoledne od lombardo1981 »
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #10 kdy: 12. Červen 2017, 09:01:58 odpoledne »
Děkuji za veškerou pomoc, Arch už mám nainstalovaný a tuto odpověď píšu z něho. Radost mi poněkud kazí, že nevím úplně přesně, jak ka tomu došlo.

1. Nejprve jsem vyčistil flešku a znovu zavedl .Iso soubor. Spustil jsem novou instalaci.
2. Myslím, že kritický bod byl, když po odkomentování multilibu jsem dal "pacman -Syyu" ještě při vložené flešce, teprve potom restart a vyjmutí flešky.
3. Potom znovu synchronizaci. Vymazání souboru "/var/lib/pacman/db.lck" jsem použil, potom už nebyly žádné problémy. Tím je tedy Arch nainstalovaný, i když  s neuvěřitelným úsilím, které mně překvapilo, protože do Virtualboxu jsem ho instaloval mnohokrát když jsem zkoušel různé desktopy a nebyl žádný problém. Abych na to přišel, později ho zkusím přeinstalovat znovu
---------------------------------------------------
Ještě bych moc prosil o pomoc s poslední věcí:
1. Mám 2 fyzické disky. První 80 G, na který nic neinstaluji a používám ho jen na zálohy. Druhý 320G, který mám klasicky rozdělený na 3 oddíly a který používám jako instalační.
Problém mám s tím 80G diskem, který jsem měl vždycky na ploše a podle potřeby ho připojoval a odpojoval (asi jako flešku). Nyní nevím, jak toho docílit, abych ho dostal na plochu,nemohu ho najít, asi nějaký mount, nevím ale k čemu. Je zformátovaný ext4, bez příznaků boot, nerozdělený na oddíly, nebyl důvod. Ještě jednou děkuji.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #11 kdy: 13. Červen 2017, 01:57:52 odpoledne »
Aspoň jedna dobrá správa na dnes.  ;D

Aké prostredie používaš? Možno je potrebné zobrazenie pripojených diskov povoliť niekde v nastaveniach.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #12 kdy: 13. Červen 2017, 02:32:19 odpoledne »
Používám Xfce4.
Přemýšlím, zda pokračovat, zdá se mi, že jsem přecenil své schopnosti. Stále na něco narážím, na zdánlivé maličkost. Např. kromě dříve zmíněného disku mně to nenačte žádnou flešku. Zkoušel jsem Nastavení - vyměnitelné jednotky a media - připojit vyměnitelná media po vložení a nepomohlo.

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #13 kdy: 13. Červen 2017, 03:10:01 odpoledne »
Keďže používaš Xfce a predpokladám, že aj thunar, ktorý s ním prichádza, najskôr sa skús presvedčiť, či máš všetky potrebné (i voliteľné) závislosti pre thunar:
thunar-archive-plugin, ktorý je potrebný na prácu s archívmi (je súčasťou xfce4-goodies)
thunar-media-tags-plugin, ktorý je potrebný zobrazenie informácií multimediálnych súboroch a ktorý obsahuje hromadné premenovanie (je súčasťou xfce4-goodies)
thunar-volman je potrebný na automatické otvorenie okna pripojených diskov
ffmpegthumbnailer je potrebný na zobrazenie náhľadov
raw-thumbnailer je potrebný na zobrazenie náhľadov pre obrázky vo formáte RAW
libgsf je potrebný pre odf náhľady

Viac informácií o thunar-volman na ArchWiki.

V pripojenom odkaze sa aj píše (Xfce už strašne dlho nepoužívam):
Citace
Tip: To let Thunar handle automatic mounting, one must launch thunar in daemon mode. #Starting in daemon mode
Tip: Aby thunar zvládol automatické pripojenie, je potrebné thunar spustiť v daemon režime. #Spustenie v daemon režime

V ďalšom pripojenom odkaze sa píše:
Citace
Make sure the command thunar --daemon is autostarted on login. See Xfce and Autostarting for more details.
Uistite sa, že príkaz thunar --daemon je automaticky spúšťaných programoch. Viac informácií v Xfce a Automatická spúšťanie.

V ďalšom pripojenom odkaze sa píše (preklad jednotlivých sekcií v nastaveniach je samozrejme orientačný):
Citace
To launch custom applications when Xfce starts up, click the Applications Menu > Settings > Settings Manager and then choose the Session and Startup option and click the tab Application Autostart. You will see a list of programs that get launched on startup. To add an entry, click the Add button and fill out the form, specifying the path to an executable you want to run.
Alternatively, add the commands you wish to run (including setting environment variables) to xinitrc (or xprofile when a display manager is being used).
Na automatické spustenie pri štarte vlastných aplikácií, kliknite na Menu > Nastavenia > Správca nastavení > Sedenie > Spustenie > Automatické spustenie > Pridať > thunar --daemon.
Prípadne sa spúšťaný príkaz dá pridať do xinitrc (alebo v prípade použitia prihlasovacieho manažéra xprofile).
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

Josef Honzík

  • Nováček
  • *
  • 9
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Arch - selhání instalace
« Odpověď #14 kdy: 13. Červen 2017, 07:01:51 odpoledne »
 Děkuji za odpověď a zároveň končím otázku. A s politováním i svoje asi půlroční snažení s Archem. Ukázal mi meze mojich schopností. Mám v životě už málo času, abych si stavěl auto, když to neumím a lépe to za mě udělají odborníci. Omlouvám se za Tvůj ztracený čas a ještě jednou děkuji. Chtěl jsem vysvětlení a omluvu osobně, ale nenašel jsem mail. H.