Desktopová prostředí a správci oken | 16. Květen 2016, 12:51:01 odpoledne
problem s dconf

archac

  • Nováček
  • *
  • 6
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
problem s dconf
« kdy: 16. Květen 2016, 12:51:01 odpoledne »
Ahoj
potřeboval bych od vás poradit, používám prostředí Mate, v podstatě čerstvá instalace.

problém:
pokud spustim spravce souboru caja s gksu mam pak problem spustit nastaveni vzhledu  mate-appearance-properties,zvysuje se zatízeni pc a vyskoci jen prazde okno toho nastaveni vzhledu. Jde to pak jen shodit vynucenym ukonceni. predpokladam ze se nejak zmneni opravneni v souboru  /run/user/1000/dconf/user.
Jakmile uzavru spravce souboru ktery bezi s gksu neni problem to nastaveni vzhledu spustit Pridavam vypisy

Spusteni spravce souboru:
Kód: [Vybrat]
[notebook@linux-x240 gtk]$ gksu caja

(caja:1409): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

Initializing caja-open-terminal extension
** Message: Initializing gksu extension...

(caja:1409): GLib-GObject-WARNING **: gsignal.c:2635: instance '0x18582f0' has no handler with id '1108'

(caja:1409): GLib-GObject-WARNING **: gsignal.c:2635: instance '0x1731a80' has no handler with id '2726'

(caja:1409): GLib-GObject-WARNING **: gsignal.c:2635: instance '0x16d00a0' has no handler with id '58'

(caja:1409): GLib-CRITICAL **: Source ID 62 was not found when attempting to remove it

(caja:1409): GLib-CRITICAL **: Source ID 63 was not found when attempting to remove it

(caja:1409): GLib-CRITICAL **: Source ID 64 was not found when attempting to remove it

--- Hash table keys for warning below:
--> l2050
--> root
--> inode/directory

(caja:1409): Eel-WARNING **: "unique eel_ref_str" hash table still has 3 elements at quit time (keys above)

(caja:1409): Eel-WARNING **: "caja-directory.c: directories" hash table still has 1 element at quit time
[notebook@linux-x240 gtk]$ gksu caja

(caja:1678): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported

Initializing caja-open-terminal extension
** Message: Initializing gksu extension...

Spusteni nastaveni vzhledu:
Kód: [Vybrat]
(mate-appearance-properties:1693): dconf-CRITICAL **: unable to create file '/run/user/1000/dconf/user': Operace zamítnuta.  dconf will not work properly.
bezi smycka tohoto vypisu a spusti se jen prazdne okno

diky moc

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:problem s dconf
« Odpověď #1 kdy: 16. Květen 2016, 08:03:43 odpoledne »
Toto je problém systemdu. A áno. Z nejakého dôvodu sa mení oprávnenie. Aj keď sa nastaví správne, po určitom čase sa vráti ku pôvodnej hodnote. Čo som jukla, tak permanentným riešením je prechod zo systemd na init alebo odstránenie gksu a libgksu.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=151788
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=181667
https://forums.gentoo.org/viewtopic-p-7458894.html#7458894
https://www.debian-fr.org/t/dconf-critical-unable-to-create-file/65982
https://github.com/linuxmint/mintinstall/issues/52

A s iným DE ti to robí?
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

archac

  • Nováček
  • *
  • 6
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:problem s dconf
« Odpověď #2 kdy: 16. Květen 2016, 08:18:47 odpoledne »
Díky to jsem taky zjistil, předpokladam, ze to bude blbnout u vseho co pouziva dconf. Jiny prostredi jsem nezkousel.
Koukam, ze jsi presla z mintu na arch. Co pouzivas za prostredi ty? nebo nepouzivas systemd.
Byl by v tomhle pripade problem spoustet gtk aplikace pod sudo a ne pod gksu?

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:problem s dconf
« Odpověď #3 kdy: 16. Květen 2016, 08:30:13 odpoledne »
U mňa bol Mint len akási nedzizastávka, pretože som začala pre web písať články, tak som si ho chcela vyskúšať.
Používam Openbox. A nerobí mi to. Zopár dní som aj používala Mate (po prchode z LM), ale rýchlo som prešla na Openbox. A ani tam mi to nerobilo. A áno, používam systemd.
Je mi ľúto viac som o tom nedokázala zistiť. Na Gentoo sa akožeriešenie na neustálu zmenu oprávnení.
Skús odstrániť to gksu. Ide len o grafickú nadstavbu pre sudo (zobrazí sa dialógové okno). Lenže sudo caja z grafického prostredia (napríklad z odkazu) nefunguje. Iba z terminálu. Toto by bolo trochu obmedzenie.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

archac

  • Nováček
  • *
  • 6
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:problem s dconf
« Odpověď #4 kdy: 16. Květen 2016, 09:07:43 odpoledne »
tak fajn dik, chtel jsem proste vedet jestli to ma nejaky reseni, ale podle vseho je to bug, ted jsem zkousel prejit na sysvinit, ale blbe jsem to nastavil, ze se system ani nespustil, tak jsem to musel chrootnout a vratit zpet, necham to zatim tak, mozna zkusim nainstalovat xfce, to mate je preci jen na muj vkus velkej žrout. dik a mej se

lombardo1981

  • Mladší člen
  • **
  • 53
    Příspěvků
  • Karma: +2/-0
    • Zobrazit profil
Re:problem s dconf
« Odpověď #5 kdy: 16. Květen 2016, 09:39:19 odpoledne »
Prepáč, že som viac nepomohla. A ak by si prišiel na riešenie alebo zmena DE by problém vyriešila, tak daj vedieť.
A Openbox by si nechcel skúsiť?  ;D  Keď máš rád malých žrútov.
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire TC-705; i3wm; Intel Core i3-4160 CPU @ 3.6GHz; GeForce GTX 745; 8GB RAM DDR3; kernel: linux a linux-zen
Arch Linux (64-bit); Acer Aspire V13 Aluminium; i3wm; Intel Core i5 5257U @ 2.7GHz; Intel Iris Graphics 6100 ; 8GB RAM DDR3L

archac

  • Nováček
  • *
  • 6
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:problem s dconf
« Odpověď #6 kdy: 17. Květen 2016, 01:28:18 dopoledne »
v poho  :D ja driv pouzival kde 3, a pak si tezko zvykal na neco jinyho, standartne pouzivam xfce a ted i mate. Ted resim dalsi problem s android  adb, ale problem bude spis v mem mobilu

archac

  • Nováček
  • *
  • 6
    Příspěvků
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:problem s dconf
« Odpověď #7 kdy: 16. Leden 2017, 11:42:21 dopoledne »
Tak chyba se zmenou práv dconf přetrvává, nevím kde je problém, ale v systemd to nebude, teď jsem smáznul systemd a nahradil OpenRC a pořád stejný, vím že vlákno je starší, ale v nekterých diskuzích se hází vina na systemd, ale tak to asi nebude. Ale zůstávám na OpenRC, vypadá to jednoduše a funkčně a nemám důvod se vracet